'The City of Falling Angels' van John Berendt


Tijdens mijn vakantie in de V.S. was ik in Washington, D.C. In de indrukwekkende National Gallery of Art was een prachtige tentoonstelling over Venetiaanse stadsgezichten, Vedute, geëxposeerd. Deze tentoonstelling, 'Canaletto and his rivals', was gericht op de Vedute van Giovanni Antonio Canal (1697-1768), beter bekend als Canaletto, en die van zijn rivalen. In de museumwinkel lagen allemaal boeken  gerelateerd aan Venetië in de ramsje waaronder 'The City of Falling Angels' van John Berendt. Na het uitlezen van de biografie van Roald Dahl (zie de blog hieronder) heb ik me ondergedompeld in het Venetië van John Berendt. John Berendt, bekend van 'Midnight in the garden of good and evil', is een schrijver van non-fictie die realiteit verwoordt tot prachtige boeken.

'City of Falling Angels' begint met de brand van 29 januari 1996 die het Venetiaanse operahuis 'La Fenice' (de feniks) in de as legt. De ontwikkelingen rondom deze brand vormen de achtergrond voor een  beschrijving van de aparte Venetiaanse wereld waar een keur van inwoners en hun verhalen door John Berendt verteld worden. Daaruit blijkt dat Venetië, juist vanwege haar glorierijke verleden als regionale grootmacht, een volstrekt eigen cultuur en identiteit kent. De titel verwijst overigens naar het briefje met de tekst 'Pas op voor vallende Engelen' die een inwoner van Venetië had opgehangen bij de Santa Maria della Salute-kerk voor de restauratie van deze marmeren ornamenten in de jaren zeventig. Dit zegt overigens ook veel over de bijzondere bureaucratie en de weinige effectiviteit ervan die in Venetië heerst.

Ondanks dat het non-fictie betreft en alle karakters echt zijn, lees het boek als een fijne roman waarin John Berendt verslag doet van zijn jarenlange verblijf in Venetië. Tijdens dit verblijf volgt hij de ontwikkelingen rondom de brand in 'La Fenice' en de nasleep ervan en hij spreekt hij met veel van de atypische inwoners van Venetië die de stad kleur geven. Van meesterglasblazer Archimede Seguso en  Larry Lovett (voorzitter van de Amerikaanse 'Save Venice' stichting ter ondersteuning van het Venetiaanse erfgoed) tot de Venetiaanse adel wier voorouders de 'Dogen' van Venetië waren.

Wat mij betreft is het boek een mooie introductie op Venetië en prachtige schets van het Venetiaanse leven met als rode draad de brand in 'La Fenice'. Het leidt er voor mij toe dat ik zeker meer zal lezen over de rijke Venetiaanse geschiedenis.

Reacties