Toneel 1 juni 2011: 'De Kus' met Carine Crutzen en Huub Stapel

'De Kus'

Carine Crutzen (De Vrouw), Huub Stapel (De Man)
Tekst en regie: Ger Thijs
Koninklijke Schouwburg, Den Haag

Ik ga eigenlijk heel weinig naar toneel, maar na 'De Kus' te hebben gezien, moet daar maar eens verandering in komen. 'De Kus' is een origineel toneelstuk van Ger Thijs met in de hoofd- en enige rollen Carine Crutzen als 'De Vrouw' en Huub Stapel als 'De Man'. 'De Kus' gaat over een toevallige ontmoeting tussen een man die ongelukkig is vanwege zijn carrière als cabaretièr die in het slop zit en een vrouw die op weg is naar het ziekenhuis is om te horen of ze borstkanker heeft of niet. Geestelijk en lichamelijk ongeluk worden samengebracht in een gesprek dat de hele voorstelling omvat.

De toevallige ontmoeting begint bij een bank langs een wandelroute waar de vrouw al zit en de man had willen zitten, zoals hij altijd doet tijdens zijn 'denkwandelingen'. Na een moeizame eerste kennismaking ontwikkelt de ontmoeting tot een lang gesprek waar tussendoor een deel van de route naar het ziekenhuis wordt afgelegd en ze steeds meer van elkaar komen te weten en daarmee veel met elkaar delen. Dat delen is bovendien uniek voor ze, het wordt al snel duidelijk dat ze deze gesprekken niet voeren met hun eigen man en vrouw.

Het voorafgaande lijkt te wijzen op een nogal zwaarmoedig toneelstuk waarbij je naar twee mensen op een bank zit te kijken in afwachting van, de titel verraadt het al, de kus die het toneelstuk doet eindigen. Wat dit toneelstuk zo goed maakt is de prachtige dialoog waar mooie en ontroerende momenten worden afgewisseld met grappige en bij tijd en wijle hilarische gesprekken. De dialoog komt natuurlijk over en de acteerprestaties van Carine Crutzen en Huub Stapel doen de rest. Daarbij was ik vooral verrast door Huub Stapel. Crutzen heb ik, mede vanwege haar rollen in 'De Brug' en 'Oud Geld', al hoog zitten. Huub Stapel ken ik toch met name van andere - mindere - rollen. Een collega die 'De Kus' ook heeft gezien stelde terecht dat de bewondering voor het acteren van Stapel 'De Lift' en SBS geheel deed vergeten.

'De Kus' is inmiddels genomineerd voor de AVRO Toneel Publieksprijs. Vol overtuiging heb ik gestemd in de verwachting dat deze prijs 'De Kus' niet zal ontlopen.

Reacties