'A Year in Provence' van Peter Mayle


Met Pinksteren achter de rug is de blik alweer ferm gericht op de zomer. En een zomer is het prettigste om naar uit te kijken wanneer een vakantie in La Douze France is voorzien. Komende zomer zit ik daarom met vrienden in de buurt van St. Tropez en daarna iets boven Lyon. Ter voorbereiding hierop kreeg ik van ze het boek 'A Year in Provence' van Peter Mayle. In dit boek beschrijft hij het eerste jaar van hemzelf en zijn vrouw als bewoners van een huisje in de Lubéron vallei in de Provence.

Het boek heeft eigenlijk niet veel om het lijf, maar omschrijft een jaar van typisch Frans leven in de Provence. Van uitgebreide lunches via vage vrienden die op bezoek komen tot de verbouwing van hun huis: alles komt aan bod. De verbouwing is overigens de rode draad van het verhaal: het duurt het hele jaar en alleen door de werklieden en hun vrouwen uit te nodigen voor een pré-Kerstfeest om het einde van de verbouwing in te luiden, lukt het om de verbouwing voor de Kerst af te krijgen. Tijd en afspraak zijn prettig rekbare begrippen in de Provence. Mayle heeft een prettig leesbare schrijfstijl met veel (onderkoelde) humor.

Een ieder die ooit in de Provence is geweest zal het boek met plezier en herkenning lezen. Voor diegenen die het genoegen van de Provence niet kennen, maar wel van plan zijn te gaan: dit boek is een leuke inleiding op de vakantie die komen gaat. Tijdens je vakantie het boek lezen maakt ligt minder voor de hand en in de donkere dagen van herfst of winter het tot je te nemen doet het boek al helemaal niet goed. Oftewel: lees het nu of in de aanloop naar de zomer van 2012: een prima boek om je alvast te verheugen op een paar weken La Douce France!

Reacties