'Rock Creek Park' van Simon Conway


Hoewel de boeken van Dan Brown (The Da Vinci Code en Angels & Demons) niet gerekend worden tot de top van de wereldliteratuur, zijn ze altijd ongemeen spannend. Brown hanteert daarbij een vaste formule die de lezer dwingt om telkens het volgende hoofdstuk te lezen en de soms volstrekt ongeloofwaardige plotwendingen en bizarre toevalligheden voor lief te nemen. Aan het einde van het verhaal maakt zich dan een tevreden gevoel van je meester zonder dat je nu precies kunt vertellen hoe je bij dat einde terecht bent gekomen, maar je desalniettemin niet kan wachten totdat de filmversie ervan uit komt. 

Het aparte aan het lezen van Rock Creek Park van Simon Conway is dat je op vele momenten moet denken aan de boeken van Dan Brown. Gelijk Dan Brown zorgen de (extreem) korte hoofdstukken, 96 stuks in een boek van ruim 450 pagina's, dat er een prettig soort gejaagdheid in het boek zit. Ook het verhaal zelf lijkt de kunst van Brown te hebben afgekeken. De moord op een onbekende vrouw, de zogenaamde Jane Doe, brengt de werelden van agent Michael Freeman en voormalig Britse beveiligingsagent Harriet "Harry'' Armstrong samen. Freeman als de agent die het moordonderzoek leidt en Armstrong die de vermoorde vrouw vond in Rock Creek Park, een park in Washington DC. Snel ontspint zich een verhaal vol met (politieke) intriges in het hart van de macht, want Jane Doe is gevonden in de nabijheid van het huis van de machtige senator James Cannon. 

Door toeval, dat natuurlijk geen toeval is in de wereld van Brown en Conway, wordt Armstrong binnen een dag aangenomen als particuliere beveiliger voor Dr. Markoff en zijn dove nichtje Eva. Dit terwijl agent Freeman bewust door toedoen van senator Cannon op deze zaak is gezet, mede gelet op hun gedeelde Vietnam-verleden. Het plezier van een boek als Rock Creek Park ligt besloten in het feit dat je bij aanvang van het lezen ervan zo min mogelijk weet en jezelf helemaal laat opgaan in de spanning van het verhaal. Daarom geen uitgebreide beschrijving van het verhaal hier, omdat iedere mededeling daarover er vast een te veel is. Om toch een beetje een idee te geven: het verhaal draait om de connectie tussen het Vietnam-verleden van Cannon en de pogingen van Dr. Markoff om de mensheid, via bioengineering met behulp van apen, sterker te maken en daarmee de militaire dominantie van de V.S. voor de toekomst zeker te stellen. Deze connectie leidt Freeman en Armstrong via Rock Creek Park en de rest van Washington, D.C. naar de afgelegen gebieden tussen Georgië en Rusland waar het verhaal een spectaculaire climax beleeft. Een climax die je niet ziet aankomen, maar je ook doet beseffen dat de politieke machinaties soms wel erg oppervlakkig zijn waarbij je op het eerste gezicht zou verwachten dat er meer achter zou zitten. Van een echt gelaagd verhaal is (helaas) geen sprake.

Als je van een echte pageturner houdt die het midden houdt tussen een politie- en een politieke thriller en je vond de boeken van Dan Brown ook niet verkeerd, dan is dit zeker een aanrader. Grote kans is overigens wel dat je door de gejaagdheid van het boek al enkele uren na het uitlezen ervan niet meer precies weet hoe de vork in de steel zit, maar dat het allemaal ontzettend spannend was en je niet kan wachten tot er een film van wordt gemaakt. Want dat er een film in dit boek zit, is evident. 

Reacties