Cd-recensie: Yuja Wang en Gustavo Dudamel: 'Shock and Awe'


Yuja Wang benadrukt haar virtuositeit en wordt uitstekend begeleid door Gustavo Dudamel in haar nieuwste cd met pianoconcerten van Rachmaninoff en Prokofjev.
 
China is niet alleen een opkomende economische en militaire macht, maar ook op muzikaal gebied timmert China flink aan de weg. In navolging van het (commerciële doch niet altijd artistieke) succes van pianist Lang Lang melden grote aantallen Chinese kinderen zich aan voor pianoles en is klassieke muziek in China hipper dan in de meeste Westerse landen. Alleen al op grond van kansberekening betekent dit dat in de toekomst bekende pianisten steeds vaker een Chinese naam zullen hebben.
 
Virtuoos
Maar die toekomst is misschien wel dichterbij dan gedacht, want naast Lang Lang timmert zijn landgenote Yuja Wang (1987) ook flink aan de weg. Voor haar nieuwste (live)cd koos zij voor een volledig Russisch programma met het Derde Pianoconcert van Sergej Rachmaninoff (1873-1943) en het Tweede Pianoconcert van Sergej Prokofjev (1891-1953). Dit met begeleiding van het Simón Bolivar Symphony Orchestra onder leiding van Gustavo Dudamel. Een ongelooflijk stevig programma want beide pianoconcerten vragen veel van de techniek en virtuositeit van de solist. Een virtuositeit die Wang niet ontzegd kan worden.
 
Kernrepertoire
De pianoconcerten van Rachmaninoff behoren tot het kernrepertoire en geven pianist en orkest alle ruimte om te excelleren. En in deze opname van het Derde Pianoconcert excelleert Yuja Wang als geen ander. Deze recensent had het geluk om een live-uitvoering van juist dit pianoconcert door Wang én Dudamel maar dan met het Los Angeles Philharmonic bij te wonen afgelopen december in de Walt Disney Concert Hall te Los Angeles (zie hier voor de recensie). Gelijk de opname betoverde Wang het publiek door haar virtuositeit en ongekende techniek.
Woorden van gelijke strekking zijn ook van toepassing op het tweede deel van de cd: het minder bekende Tweede Pianoconcert van Prokofjev. Daar waar de Russische Romantiek nog ten volle doorklinkt in Rachmaninoff is het Tweede Pianoconcert van Prokofjev een temperamentvolle doorkijk naar de moderniteit. Een doorkijk die door Wang met flair wordt gespeeld.
 
Ingetogen
Bij het eerder genoemde optreden van Wang was al duidelijk dat de samenwerking tussen Wang en Dudamel een goede is en datzelfde geldt voor hun pairing voor deze cd. Gelijk Lang Lang overschaduwt Dudamel’s celebrity zijn artistieke resultaten nog wel eens waardoor zijn cd-opnames lang niet altijd geslaagd zijn. Opvallend is echter dat Dudamel in beide pianoconcerten garant staat voor een ingetogen begeleiding die de kracht van deze opname alleen maar verder doet toenemen.
 
Zo zorgen Yuja Wang en Gustavo Dudamel voor een ware muzikale shock and awe waardoor liefhebbers van pianoconcerten in het algemeen en de Russische school in het bijzonder niet hoeven te vrezen voor een miskoop met deze cd.
 
De "trailer" van de nieuwste cd van Yuja Wang:
 
>
 
Op 31 januari 2013 is de nieuwste cd van Yuja Wang verschenen met het Derde Pianoconcert van Rachmaninoff en het Tweede Pianoconcert van Prokofjev. Zij wordt begeleid door het Simón Bolivar Symphony Orchestra onder leiding van Gustavo Dudamel. Het betreft een live-opname in de Sala Simón Bolivar, Centro de Acción Social por la Música te Caracas, Venezuela (februari 2013).
 
Deze recensie is ook gepubliceerd op Het Goede Levenhet culturele katern van De Dagelijkse Standaard.  Naast mijn eigen FerdiBlog recenseer ik regelmatig o.a. boeken en concerten op Het Goede Leven en geef ik mijn opinie over actuele cultuurpolitiek.

Reacties