Concert 10 augustus 2014: Pet Shop Boys terug in Nederland!


Pet Shop Boys
Electric

TivoliVredenburg, Utrecht

Voor het eerst in jaren waren de Pet Shop Boys weer terug in Nederland en met een puntgave show in een op het eerste gezicht ongeschikte zaal werd het een intiem spektakel waar publiek, Neil Tennant en Chris Lowe van iedere minuut zichtbaar genoten.

De populariteit van de Pet Shop Boys lijkt in Nederland niet groot, aangezien hun laatste echte optreden hier alweer in 2009 was. Dat de Pet Shop Boys later hier nog een keer zijn geweest als voorprogramma van Take That kan natuurlijk niet helemaal serieus worden genomen. De lange rij gisteren voor het nieuwe TivoliVredenburg in Utrecht, de noodzaak om het concert te laten plaats vinden in de Grote Zaal in plaats van één van de nieuwe (specifiek voor pop ingerichte) zalen en een extra concert vanavond maken duidelijk dat er met de populariteit van de Pet Shop Boys in Nederland weinig mis is. In een interview een tijd geleden gaf Neil Tennant aan waarom de Pet Shop Boys Nederland al een tijd niet meer bezocht hadden: de organisatoren stelde idiote financiële eisen. Misschien wel in de veronderstelling dat de kaartverkoop zou tegenvallen. Ook de organisator in TivoliVredenburg leek hier gevreesd voor te hebben, maar moest uiteindelijk dus uitwijken naar een grotere zaal en een extra concert. 

Het oude Vredenburg
De Grote Zaal van TivoliVredenburg, behouden van het oude Vredenburg, is eigenlijk niet geschikt voor een popconcert. De zaal met publiek rondom het toneel moest daarom deels worden afgeschermd, terwijl het publiek deels stond (de stoelen beneden waren weggehaald zodat een kleine arena ontstond), maar ook een groot deel moest zitten. Een prima zaal voor klassieke muziek of het festival voor Oude Muziek, maar voor de Pet Shops Boys? Uiteindelijk bleek dit, zeker voor het staande publiek (waaronder deze recensent), een zegen: zelden stonden de Pet Shop Boys in zo'n direct contact met het publiek waardoor het spektakel waar de Pet Shop Boys bekend om staan een intiem karakter had. 

Oude, maar juist ook nieuwe hits
Zoals van de Pet Shop Boys verwacht mag worden, leveren ze immer een technisch hoogstaande en puntgave show met de juiste balans tussen oude en nieuwe hits. Her en der wordt nog weleens gesuggereerd dat het publiek alleen maar komt en/of pas loskomt bij de bekende nummers zoals West End Girls, Suburbia, Go West en natuurlijk It's a Sin, maar dan wordt onderschat hoe groot het aandeel is van de albums van de laatste jaren en dan natuurlijk vooral het vorig jaar verschenen Electric dat niet alleen goede recensies heeft, maar ook voor het eerst in tijdens weer een grote bestseller betekent voor Neil Tennant en Chris Lowe. Gek genoeg komt dit ook samen met het (gedwongen) besluit om het album in eigen beheer uit te geven en daarmee het vertrouwde Parlophone te verlaten. Met heerlijke nummers als Axis, A Face like That, Integral, Fugitive, Fluorescent, Love etc., Leaving, Thursday en Vocal waren de recente albums Electric, Elysium, Yes en Fundamental meer dan goed vertegenwoordigd. En de Pet Shop Boys zouden de Pet Shop Boys niet zijn wanneer nieuwe hits geweldig weren gecombineerd met oudere hits in één vloeiend nummer zodat I Get Excited naadloos overging in Rent en Vocal gewoon doordenderde in It's Alright.

Het geheim van de Pet Shop Boys
Het knappe aan de Pet Shop Boys is dat ze sinds de jaren tachtig trouw zijn gebleven aan hun stijl en hun persoonlijkheid, maar wel met de tijd zijn meegegaan. Hun nummers blijven gewoon Synthesizer Pop (SynthPop), maar ze zijn geen wandelende flashback. Ook de schuchterheid van Chris Lowe en het ietwat houterige van Neil Tennant passen perfect bij hun concerten. Het was overduidelijk dat de inmiddels al zestigjarige Tennant gisteren veel plezier had in het optreden en de strak voorbereide en uitgedachte choreografie, die vooral bestaat uit een rondlopende Tennant met twee dansers die hem flankeren en natuurlijk de stoïcijnse Chris Lowe achter de toetsen, graag afwisselde om het publiek te dirigeren in bekende nummers als Suburbia.

Na de gave show van gisteren en de ongetwijfeld evenzo sterke reprise vanavond zullen de Pet Shop Boys vast weer vaker concerten in Nederland geven. Dat is pas Electric!

Een mooi voorbeeld van de visuele en muzikale kracht van de Pet Shop Boys: hun optreden tijdens de Brit Awards ter gelegenheid van het toekennen van de 'Award for Outstanding Contribution to Music':


De Electric Tour van de Pet Shop Boys, begonnen in 2013, doet op 10 en 11 augustus Nederland aan in TivoliVredenburg in Utrecht. Deze recensie is op basis van het concert op 10 augustus. Voor het concert op 11 augustus zijn nog (beperkt) kaarten beschikbaar. Klik hier voor meer info. 

Lees eerdere recensies op FerdiBlog van de albums Elysium en Format

Reacties