Gomorra Seizoen 3: Niemand deugt, maar iedereen fascineert


Gomorra, de keiharde wereld van de Italiaanse maffia in Napels is terug voor een derde seizoen. De “helden” van de eerste twee seizoenen, Ciro en Genny, vechten – ditmaal gezamenlijk – een strijd op leven en dood uit met Het Systeem. Werkelijk waar niemand deugt in het grauwe maar nog altijd zeer kijkwaardige Gomorra

Het eerste seizoen van Gomorra verraste enorm en zorgde voor een hit van Italiaanse bodem die zich moeiteloos staande hield tussen al het Scandinavische, Britse en Amerikaanse geweld. In dit geval figuurlijk geweld, want qua letterlijk geweld staat Gomorra op eenzame hoogte. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Roberto Saviano dat al leidde tot een film, is Gomorra - La Serie een vertaling van het maffiageweld in Napels. Geweld dat in het echte Napels inmiddels wordt uitgeoefend door puberende tieners die qua wreedheid niet onder doen voor hun oudere voorbeelden. Na het eerste succesvolle seizoen lag een tweede seizoen van Gomorra – mede door het behoorlijk afgeronde verhaal – niet meteen voor de hand. Het tweede seizoen onderscheidde zich van het eerste door nog meer geweld, maar vooral harteloos geweld. Daar waar in het eerste seizoen (sommige) codes nog werden nageleefd, was daar in het vervolg geen sprake meer van. De verhaallijn was daarentegen een tikkeltje minder, desalniettemin voldeed het tweede seizoen aan de verwachtingen. Een seizoen in het teken van de strijd tussen Ciro en zijn vroegere broodheer Don Pietro, zijn zoon Genny en de gevreesde Savanstano-familie. Een keiharde strijd waar niemand gespaard bleef en in de laatste aflevering zich onverwacht een ‘unholy alliance’ aftekende tussen Ciro en Genny en het einde inluidde van Don Pietro. 

Het einde van Ciro? 
Het derde seizoen pakt de draad meteen op waar het vorige seizoen eindigde en we volgen het lichaam van Don Pietro die in een slagerij wordt bewaard om getoond te worden aan zijn zoon Genny. Voor iedereen is duidelijk dat het Ciro de Onsterfelijke is gelukt Don Pietro te doden waardoor de strijd tussen Ciro en Genny alleen maar in intensiteit toeneemt. De (geheime) alliantie tussen Ciro en Genny houdt echter stand en Ciro verlaat het strijdtoneel terwijl Genny zijn macht consolideert en tegelijkertijd een gelukkig leven opbouwt met zijn vriendin en hun pasgeboren zoon Pietro. Als erfgenaam van Don Pietro en ook nog eens schoonzoon van een belangrijke maffiabaas – nu in de gevangenis – lijkt het kostje van Genny gekocht. De serie maakt – na deze eerste schermutselingen – in de eerste aflevering een sprong in de tijd van een jaar. Ciro heeft zich afgezonderd in Bulgarije terwijl Genny het in toenemende mate aan de stok krijgt met zijn recent vrijgekomen schoonvader Avitabele die een belangrijk man is binnen Het Systeem. De terugkeer van Ciro lijkt onontkoombaar terwijl een nieuwe factie ‘Blauw Bloed’ onder leiding van de charismatische nieuwe generatie straatmaffiabaas Enzo Villa opkomt. Samen vormen dit de ingrediënten voor een fascinerend seizoen dat – in tegenstelling tot het tweede seizoen – meer de diepte opzoekt onder andere door uitgebreide karakterschetsen van de diverse hoofdrolspelers. De verhaallijn en de onderlinge dynamiek is in dit seizoen goed op orde. Maar de wrange conclusie is wel dat hoe fascinerend de diverse personages zijn, werkelijk waar niemand deugt. Het zijn allemaal ongemeen grote klootzakken die op ongelooflijk wrede wijze dood en verderf zaaien en daar bepaald geen genade tonen. Het doden van een ‘lastige’ maar niet aan de maffia verbonden werknemer is daarbij één van de dieptepunten. 

Een nieuw begin? 
Tussen dood en verderf door wordt het broederschap tussen Ciro en Genny ontwaart gaandeweg het seizoen dieper. De vaart zit er in dit seizoen goed in, waardoor het risico op binge viewing niet onderschat moet worden. De cinematografie, het scenario en de verhaallijn zijn puik in orde en een paar oude bekenden – waaronder persoonlijke favoriet Donna Annalisa – duiken ook weer op. De verwikkelingen in de vete binnen en tegen Het Systeem volgen elkaar in rap tempo op en zijn tegelijkertijd een reflectie op een generatiewissel. Want Het Systeem wordt nog altijd deels bestierd door de klassieke bijna ‘chique’ maffiosi die tegelijkertijd een nieuwe (ordinaire) generatie zonder codebesef aan invloed zien toenemen. Zo is het derde seizoen van Gomorra tegelijkertijd een generatiestrijd alsmede een verbroedering van voormalige aartsrivalen. De indrukwekkende laatste scenes maken aan beide pilaren waarop dit seizoen rust een noodlottig einde en lijkt tevens een nieuw begin voor Gomorra in te luidden. Want na het ongekende succes van Gomorra is inmiddels duidelijk dat na dit seizoen in ieder geval nog een vierde seizoen volgt. Gezien het verloop van dit seizoen en zonder een spoiler weg te geven kan indachtig singer-songwriter Sam Cooke geconcludeerd worden: a change is gonna come

Foto: Lumière 


Het derde seizoen van ‘Gomorra’ is eind 2017 via het online platform van Lumière en enkele weken later op DVD en Blu-ray verschenen.

Reacties