The Bridge 4: Het einde van de saga van Saga Norén


Aan ieder saga komt een einde. Zo ook aan de Zweeds-Deense misdaadserie The Bridge. De autistische Zweedse inspecteur Saga Norén draaft nog eenmaal op om een lugubere reeks moorden op te lossen. Wat gaan we Saga en haar vrienden van de Zweedse en Deense politie missen. Want ook dit laatste seizoen boeit van begin tot einde. Een serie die oermoeder The Killing definitief naar de kroon steekt. 

In de nadagen van The Killing – het fenomeen dat heeft geleid tot universele populariteit van de Scandinavische misdaadserie – verscheen een nieuwe ster aan het firmament. Een serie die niet alleen voortborduurde op het succes van The Killing maar een eigen draai aan de succesformule gaf. Waar Wallander ooit een eerste bescheiden succesvolle bodem legde en The Killing een wereldwijd fenomeen ontketende, bleek in 2011 de Zweeds-Deense coproductie The Bridge (oftewel Bron|Broen) de volgende internationale hit uit Scandinavië. Door een lijk gevonden op de Sontbrug en daarmee precies op de grens tussen Zweden en Denemarken vormden de Zweedse inspecteur Saga Norén (een geweldige Sofia Helin) en haar Deense evenknie Martin Rohde een onwaarschijnlijk team van een womanizer en de autistische Saga wiens bijzondere karaktertrekken het onaangepaste karakter van Sarah Lund uit The Killing – toch ook geen makkelijke tante – laat verbleken. Met deze zaak opgelost leek het niet bepaald voor de hand liggen om een vervolg te maken. Immers de centrale thematiek van de serie die tevens de titel aan de serie geeft, leek zich niet bepaald te lenen voor een vervolg. Maar dat was buiten de creativiteit van bedenkers Hans Rosenfeldt en Camilla Ahlgren gerekend. Ook seizoen 2 (2013) en seizoen 3 (2015) bleven boeien. Niet in de laatste plaats door de intrigerende persoonlijkheid Saga Norén die – geweldig vertolkt door Sofia Helin – de serie draagt. Geen overbodige luxe aangezien collega Martin in seizoen 2 in de gevangenis belandde en het de grote vraag was hoe het duo van Saga en Martin opnieuw bij elkaar gebracht kon worden voor een derde seizoen. Met de intrede van Henrik Sabroe (Thure Lindhardt) is een nieuwe Martin tot het pantheon van The Bridge toegetreden. Een personage dat – net als Saga – de nodige bagage heeft en daarmee een extra dimensie gaf aan het derde seizoen. Saga en Henrik keren beiden terug voor de zwanenzang van The Bridge en doen dat met veel succes. En passant worden ook nog eens de nodige losse eindjes aan elkaar geknoopt. 

Steniging 
En dat is geen overbodige luxe. Want hoe goed het derde seizoen van The Bridge ook was, zorgde het grote aantal (nieuwe) personages er ook voor dat sommige karakters niet (meer) uitgediept werden en aan het einde van het seizoen de nodige losse eindjes ontstonden. Losse eindjes die met name samenhingen met het achtergrondverhaal van zowel Saga als Henrik. Saga en haar dominante en mishandelende moeder die het voor elkaar kreeg om haar eigen dochter in staat van beschuldiging te laten stellen door haar eigen moord te ensceneren. De zus van Saga was al – via zelfmoord – ten prooi gevallen aan hun wrede moeder. Maar ook voor Henrik is zijn leven allerminst over rozen gegaan. Nog altijd draagt hij de tragische gebeurtenissen van jaren geleden mee: de moord op zijn vrouw en verdwijning van zijn twee dochters. Een litteken dat ook in het vierde seizoen het leven van Henrik domineert. Net zoals een nieuwe bizarre moordzaak die zich in Kopenhagen aandient. Margrethe Thormod, directeur van het migratiebureau van Kopenhagen, wordt gestenigd gevonden bij de inmiddels befaamde Sontbrug. De recente omstreden deportatie van een Iraanse homo lijkt de aanleiding. De mysterieuze Zweedse Red October-beweging lijkt hier achter te zitten. Weer is sprake van een grensoverschrijdend Deens-Zweeds politieonderzoek. Normaal zou Saga Norén in haar vintage Porsche 911 stappen, maar zij zit nog steeds in een inrichting vanwege de vermeende moord op haar moeder. Dit weerhoudt Henrik er niet van om haar hulp in te schakelen. Gelukkig is er spoedig alle aanleiding om Saga volop aan het onderzoek te laten deelnemen en is het Zweeds-Deense duo weer volop in actie om het macabere lot van Margrethe Thormod te onderzoeken. Een lot dat nog velen zal treffen en de bodycount gestaag laat stijgen. De sage van Saga kan dus onverminderd voort. 

Een waardig einde 
Scandinavische misdaadseries zijn in de regel donker van aard en eindigen verre van ‘lang en gelukkig’. De vorige seizoenen van The Bridge vormden daar bepaald geen uitzondering op, maar dat lijkt – zonder in spoilers te vervallen – voor dit laatste seizoen niet (helemaal) op te gaan. Want hoewel zich weer de nodige hoeveelheid dood en verderf uitstort over Kopenhagen en Stockholm weten Henrik en Saga – tussen het oplossen van deze nieuwe moordreeks door – ook af te rekenen met het verleden. Een verleden dat Henrik nog altijd tot waanbeelden drijft met in de hoofdrol zijn nog altijd spoorloze dochters. Ook in dit seizoen wordt een stortvloed aan personages geïntroduceerd waarbij het in begin totaal niet duidelijk is welke relatie ze tot elkaar staan en of ze überhaupt wat te maken hebben met een moordreeks die start met een steniging, maar rustig voortwoekert via allerhande nare manieren om het leven van iemand te beëindigen. Het knappe aan dit seizoen is dat het verhaal strak in elkaar zit waardoor de diversiteit aan personages én vermenging van de hoofdverhaallijn met het getroebleerde verleden van zowel Saga als Henrik alleen maar het kijkplezier van dit seizoen vergroot. En net als de vorige seizoenen leent dit laatste seizoen zich bij uitstek voor een flinke binge-sessie. Een mooi gekozen slotscène met Saga brengt een geweldige serie tot een waardig einde. Een serie die wordt gedragen door inventieve en spannende verhaallijnen, maar vooral het ijzersterke personage van Saga. 

Foto: Lumière


Het vierde en laatste seizoen van ‘The Bridge’ wordt op 13 maart aanstaande op DVD en Blu-ray door Lumière uitgegeven. De serie is nu al te zien via de ‘video on demand’-service van Lumière.

Reacties