Copland: Fanfare for the Common Man
Moessorgski: Schilderijententoonstelling (arr. Ravel)
Grieg: Peer Gynt Suite No. 1, op. 46
R. Strauss: Tijl Uilenspiegels schalkse streken, op. 28
Santtu-Matias Rouvali, Residentie Orkest
M.m.v. o.a.Tijl Beckand, Eric Koller, Yuri van Gelder & Jeffrey Wammes
Festival Classique, De Hofvijver, Den Haag
Met de zesde editie van het Festival Classique laat Den Haag zien dat (klassieke) muziek terecht een belangrijk onderdeel uitmaakt van het culturele leven in de Residentie. Doel van het Festival Classique is om klassieke muziek toegankelijker en laagdrempeliger maar ook 'hip and happening' te maken. Door een uitgebreid meerdaags programma op diverse locaties met aparte combinaties van muziek en andere uitingen is het festival inmiddels niet meer weg te denken. Publieke hoogtepunt is het Hofvijverconcert dat traditiegetrouw live door de AVRO, die tevens het festival mede organiseert, wordt uitgezonden.
Het Hofvijverconcert werd dit jaar zelfs twee maal achter elkaar opgevoerd. Eenmaal om 19.15 uur en om 21.15 uur het concert dat live door de AVRO is uitgezonden. Via een medewerker van het festival die mijn blog leest, ontving ik kaartjes voor het eerste concert. Een mooie en onverwachte bijkomstigheid van het schrijven van deze blog, doch niet iets wat mijn oordeel heeft beïnvloed. Maar daar ook geen zorgen over, want ik heb groot respect voor de initiatiefnemers van Festival Classique. Lezers van mijn blog zal het niet zijn ontgaan dat (klassieke) muziek een belangrijk onderdeel van mijn leven vormt. Een prachtig concert dat je weet te raken is onbeschrijflijk. Daardoor is het juist goed dat er initiatieven zijn om klassieke muziek en de gedreven artiesten die er invulling aan geven, zo in de schijnwerpers te zetten. Prachtige muziek is niet elitair, maar juist voor iedereen.
Zoals elk jaar stond het Residentie Orkest, ditmaal met op de bok de jonge Finse dirigent Santtu-Matias Rouvali, centraal op het speciaal op de Hofvijver opgetrokken podium. Maar zoals altijd werd het programma met klassieke 'crowdpleasers' gecombineerd met een thema. Dit jaar, met de naderende Zomerspelen in Londen, werden werken van Copland, Moessorgski, Grieg en Strauss gecombineerd met sport en dans onder de titel 'Classique Olympique'. Zo werd de prachtige muziek van Copland en Moessorgski gecombineerd met dans, terwijl 'In de hal van de bergkoning' uit Peer Gynt Suite van Grieg verwerd door een grappige choreografie van een bokswedstrijd. Richard Strauss' toondicht 'Tijl Uilenspiegels schalkse streken' werd gestalte gegeven door Eric Koller: een fysieke kleinkunstenaar die met zijn mimiek en zijn fysieke schalkse streken een moderne Tijl Uilenspiegel was. Als 'running gag' liepen tijdens het gehele concert geregeld een groep snelwandelaars 'door het beeld'. Hoogtepunt voor velen was de combinatie van muziek en sport: Olympische sporters Jeffrey Wammes en Yuri van Gelder stalen de show, terwijl de jongleur David Severins door het jongleren met ringen bij 'Ochtendstemming' uit de Peer Gynt Suite misschien wel de mooiste combinatie van muziek en sport neerzette. Dit alles aan elkaar gepraat door Tijl Beckand die al jaren een bijzondere band heeft met klassieke muziek in het algemeen en het Residentie Orkest in het bijzonder en zo zijn bijdrage levert aan het onder de aandacht brengen van klassieke muziek bij een groter publiek. Een paar mooie grappen over het cultuurbeleid kon hij (gelukkig) niet laten.
Het concert eindigde met het tweede deel van Moessorgski's Schilderijententoonstelling uitgevoerd door het op dreef zijnde Residentie Orkest en alle deelnemers van de avond getooid met Olympische fakkels. Het mooie aan dit concert is dat deze blog bijna overbodig is. Velen hebben het concert gisteren al live op Nederland 2 gezien en zo niet dan is via deze link is het concert nog terug te zien. Ik ben benieuwd hoe de zevende editie van Festival Classique wordt ingevuld en hoop van harte dat het festival een permanent onderdeel blijft van de Haagse culture zomer!
Reacties
Een reactie posten