Feestdagen en films zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Geconfronteerd met het vooruitzicht om dagen met familie, vrienden en kennissen door te brengen, helpt het kijken van een film als geen ander. Met de keuze voor de film, het kijken zelf en de ‘nabeschouwing’ is al snel een behoorlijk deel van de feestdag gevuld. Niet voor niets zijn de bioscopen rond de feestdagen maximaal gevuld, neemt de aankoop van DVD’s en Blu-Ray’s grootse vormen aan en weten omroepen, met de BBC voorop, van gekkigheid niet hoeveel films ze in de uitzendschema’s moeten proppen.
Daar waar bijvoorbeeld Pasen wordt gebruikt om klassiekers zoals The Sound of Music, de Sissi-films en Ben-Hur af te stoffen, kent de kerst een eigen filmindustrie. Want jaar na jaar worden, vrijwel exclusief in de Verenigde Staten, films geproduceerd voor én over de kerst. Met een beetje mazzel is zo’n kerstfilm zo’n hit dat het de mythische status van kerstklassieker bereikt en daarmee de garantie dat de film jaar na jaar wordt uitgezonden of prominent terug te vinden is in de winkel bij de kerstfilms.
Tussen het koren zit echter heel veel kaf zoals de stervehikels voor Arnold Schwarzenegger (Jingle All the Way) en Vince Vaughn (Fred Claus). Om een beetje te helpen bij het navigeren door de grote hoeveelheid kerstklassiekers hierbij een volstrekt subjectief rijtje van films die het kijken meer dan waard zijn:
Scrooged (1988)
Natuurlijk kan een filmadaptatie van A Christmas Carol van Charles Dickens niet ontbreken. Het bekende verhaal over de gierige en mensschuwe Ebenezer Scrooge die na het bezoek van de Ghosts of Christmas past, present and future het licht ziet, is zonder twijfel het meest verfilmde kerstverhaal. Van groots en meeslepend tot volstrekte bagger en van films met gigantisch budgets tot tv-films voor een grijpstuiver: in alle soorten en maten is voorzien. De beste van deze adaptaties zijn juist die films die een loopje nemen met het basismateriaal. Goed voorbeeld hiervan is The Muppet Christmas Carol, maar het beste voorbeeld is Scrooged waarin een onnavolgbare Bill Murray perfect gestalte geeft aan de cynische Frank Cross die als omroepbaas met zijn televisieaanbod voor kerst liever bejaarden de schrik van hun leven bezorgt dan goede programma’s: alles voor de kijkcijfers.
De purist die A Christmas Carol liever ziet zoals deze door Charles Dickens bedoeld is, wordt uitstekend bediend door Disney’s A Christmas Carol. In deze animatiefilm wordt het verhaal van Dickens getrouw verteld. Aardige daarbij is dat gebruik wordt gemaakt van de zogenaamde motion capture-techniek waarbij de bewegingen van een acteur worden omgezet in animatie. Meest bekende voorbeeld hiervan is Gollum uit The Lord of the Rings-films en de net uitgebrachte prequel The Hobbit. De techniek is echter begonnen bij de kerstfilm The Polar Express met Tom Hanks en geperfectioneerd in A Christmas Carol met Jim Carrey.
Home Alone (1990)
In het rijtje van kerstfilms mag natuurlijk niet de oervader van de kerstkomedie ontbreken die tevens de doorbraak betekende van kindsterretje Macaulay Culkin: Home Alone. Per ongeluk thuis achtergelaten door zijn gezin moet Kevin McAllister de Kerst in z’n eentje doorbrengen en tegelijkertijd de twee domste inbrekers aller tijden, overtuigend gespeeld door Joe Pesci en Daniel Stern, van het lijf houden.
Love Actually (2003)
Tussen al het Amerikaanse kerstfilmgeweld biedt het Verenigd Koninkrijk (weliswaar met Amerikaanse geld) dapper weerstand met dé rom-com voor kerst: Love Actually. Door de makers van Notting Hill en Bridget Jones’s Diary worden tien verhalen van relaties rond de kerstboom in één feel good-film gepropt. Met alle Britse toppers van Emma Thompson en Alan Rickman tot Hugh Grant en Bill Nighy present kun je deze film zonder twijfel aan ieder gezelschap voorschotelen.
The Nightmare before Christmas (1993)
Wie niet van zoetsappige kerstfilms houdt en het verhaal van Ebenezer Scrooge ook wel gezien heeft, komt volledig aan zijn trekken bij The Nightmare before Christmas van Tim Burton. De kenmerkende visuele stijl van regisseur Tim Burton komt geweldig tot leven in deze stop-motion animatiefilms. De prachtige muziek van Burton’s huiscomponist Danny Elfman begeleidt het verhaal van de feestdagen Halloween en Kerstmis die onbedoeld door Jack Skellington, pompoenenkoning van Halloweenland, desastreus met elkaar in aanraking komen.
Arthur Christmas (2011)
Aardman Animation, de maker van Wallace & Gromit en Chicken Run, tekende vorig jaar voor één van de beste kerstfilms van de afgelopen jaren die vast en zeker zal uitgroeien tot kerstklassieker: Arthur Christmas. Op de voor Aardman kenmerkende wijze worden alle kerstfilmgeboden afgestoft, op komische en ironische wijze opnieuw geïnterpreteerd en de 21e eeuw ingesleurd. Kerstmis in de 21e eeuw is een technisch geavanceerde en minutieus voorbereide operatie uitgevoerd met militaire precisie waarbij de Kerstman slechts het symbool is van een grootse familieonderneming. De dagelijkse leiding is in handen van zijn uitermate competente zoon Steve. De sullige jongste zoon, Arthur, is dol op de magie van Kerstmis, maar heeft geen plek in de moderne uitwerking ervan. Totdat blijkt dat een kind is vergeten en Arthur alles op alles zet om de sprit of Christmas te redden.
Deze recensie is ook gepubliceerd op Het Goede Leven, het culturele katern van De Dagelijkse Standaard. Naast mijn eigen FerdiBlog recenseer ik regelmatig o.a. boeken en concerten op Het Goede Leven en geef ik mijn opinie over actuele (cultuur)politiek.
Reacties
Een reactie posten