Murder She Wrote meets Mad Men: 'Maria Lang Mysteries'

© Lumière

De nieuwe Scandinavische crimeserie Maria Lang Mysteries laat zien dat niet alles uit Scandinavië grauw en rauw is. Met deze mooie tegenhanger van The Killing duurt het Scandinavische tv-succes voort.

Het voortdurende succes van de Scandinavische televisie-industrie is fascinerend. Want hoe kan het toch dat de drie Scandinavische landen met in totaal ‘slechts’ 24 miljoen inwoners met hun televisieseries zo’n impact hebben? Zeker in het licht van het feit dat de talen van Scandinavië amper te volgen zijn waardoor multitasking tijdens het kijken (lees: pielen met je smartphone of tablet) onmogelijk is en de culturen van Scandinavië dermate eigen zijn dat herkenbaarheid toch ook niet de verklaring kan zijn.

Het politieke drama van Borgen is universeel terwijl blijkbaar de (g)rauwheid van The Killing de Nederlandse (en Europese!) kijker mateloos fascineert. Gezien het succes van The Bridge (deel 2 is inmiddels verschenen) zou het rauwe en grauwe misschien toch de verklaring zijn voor het Scandinavische succes. De filmversies van de Millennium-trilogie onderstrepen dat punt. 

Een idyllisch, maar moorddadig dorp 
Maar dan hebben we daar opeens een nieuwe Zweedse crimeserie die in niets lijkt op The Killing of The Bridge: de Maria Lang Mysteries. Want hoewel moord en doodslag aan de orde van de dag is in het Zweedse dorp Bergslagen valt deze nieuwe televisiester aan het Scandinavische firmament het beste te omschrijven als een mix van Murder, She Wrote en Mad Men. De Maria Lang Mysteries zijn gebaseerd op de detectives van Maria Lang, pseudoniem voor de Zweedse schrijfster Dagmar Lange (1914-1991) en gaan over passionele moorden. Het koppel Puck en Eje dwarrelt gelijk Jessica Fletcher uit Murder, She Wrote door hun eigen wereld en lopen opvallend genoeg continu tegen moorden in hun (welvarende) omgeving aan. Een eigenschap die er vast voor gaat zorgen dat Bergslagen net als Jessica Fletcher’s fictieve woonplaats Cabot Cove een gemiddeld aantal moorden op jaarbasis krijgt te verstouwen waar menig grote stad zich nog voor zou schamen. De fotogenieke en über-Zweedse Puck en Eje worden bijgestaan door een vriend en vertegenwoordiger van de wet: detective Christer Wijk.

Jaren vijftig
Het aardige aan de Maria Lang Mysteries is dat het speelt in het Zweden van de jaren vijftig. Dit is overigens niet zo vreemd aangezien de boeken van Maria Lang die de basis vormen voor deze serie ook in die periode geschreven zijn. Daarmee zijn de Maria Lang Mysteries ook meteen een tijdsbeeld van het Zweden van de jaren vijftig, een Mad Men op z’n Zweeds zo u wilt. Juist dit zorgeloze en vrolijke tijdsbeeld vormt een scherp contrast met hetgeen borrelt onder de oppervlakte van kneuterigheid en gezelligheid. Want de moorden zijn allesbehalve kneuterig en gezellig en raken ook thema’s zoals homoseksualiteit die in de jaren vijftig volstrekt niet bespreekbaar waren, maar desalniettemin wel gewoon figureerden in de boeken van Maria Lang. Over progressief gesproken!

Gelijk de oervader van het Scandinavische succes Wallander bestaat de serie uit zes afgeronde verhalen van elk anderhalf uur. Wie net als deze recensent verslingerd is geraakt aan everything Scandinavian en na Wallander, The Killing en Borgen op zoek is naar een nieuwe serie om de donkere wintermaanden in zelfgebreide Sarah Lund-trui door te komen, doet er niet onverstandig aan om de Maria Lang Mysteries aan te schaffen. 

'Maria Lang Mysteries' is op DVD verkrijgbaar en wordt uitgegeven door Lumière. Kopen kan hier. De trailer van de Maria Lang Mysteries:


Deze recensie is ook gepubliceerd op Het Goede Levenhet culturele katern van De Dagelijkse Standaard.  Naast mijn eigen FerdiBlog recenseer ik regelmatig o.a. boeken en concerten op Het Goede Leven en geef ik mijn opinie over actuele cultuurpolitiek.

Reacties

  1. Is de soundtrack van Aflevering 1. Death Of A Loved One afzonderlijk verkrijgbaar?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten