Hilary Mantel's verzameling van eerder gepubliceerde korte verhalen en slechts één nieuw verhaal voorspelt weinig goeds, maar de klein- en grootschalige dramatiek maken redelijk wat goed.
Hilary Mantel (1952) viert grote successen met haar boeken over Thomas Cromwell. In Wolf Hall en Bring up the Bodies fictionaliseert Mantel de opkomst van Cromwell in de hofhouding van Hendrik VIII. In 2015 volgt het derde (en laatste) deel The Mirror and the Light en zet de ondergang van Cromwell zich in. Zowel in 2009 als 2012 won Mantel met deze boeken de prestigieuze Man Booker Prize. In alle eerlijkheid moet deze recensent toegeven ooit begonnen te zijn in Wolf Hall en ondanks grote interesse in die historische periode kon Wolf Hall niet echt boeien waardoor dit één van de weinige boeken die niet uitgelezen terug de boekenkast in is verdwenen. Recent is een verzameling van korte verhalen van Mantel uitgegeven met als uitdagende titel The Assassination of Margaret Thatcher. Als fan van Thatcher was dit boek al snel in huis en gelukkig heeft deze verzameling ook z'n uitwerking gehad op de mening over Mantel.
Oude verhalen
De verzameling bestaat uit tien korte verhalen die - op het laatste verhaal dat tevens dient als titelgever van het boek - in de periode 1993 tot en met 2013 eerder zijn verschenen. Het boek is daarom meer een compilatie dan een daadwerkelijk nieuwe uitgave. Toch mag dit alles de pret niet drukken, hoewel dit letterlijk althans wel het geval is: veel te lachen valt er niet. Alle verhalen kenmerken zich door dramatiek groot en klein en her en der ook veelal ongemak in het leven van mensen. Hoewel het leven van Mantel voor deze recensent een mysterie is, krijg je bij het lezen van de diverse verhalen het idee dat enige autobiografische inspiratie onderdeel uitmaakt van de verhalen. Voor het eerste verhaal Sorry to disturb geldt dit overigens zonder meer aangezien dit gebaseerd is op de periode in Mantel's leven dat zij - vanwege het werk van haar man - in Saudi-Arabië woonde en daar volstrekt ongelukkig was. Een ander verhaal How shall I know you? is weliswaar fictief maar de belevenissen van een schrijfster op bezoek bij een obscuur literair clubje in een nietszeggend stadje zal vast de nodige autobiografische elementen herbergen.
De kwaliteit van de verhalen wisselt her en der nogal. Sommige verhalen zijn fascinerend en macaber en "kloppen". Goed voorbeeld is The Long QT waar een buurtfeestje leidt tot het betrappen van de gastheer met een buurvrouw door de gastvrouw die daardoor een toeval krijgt. Een ander macaber verhaal Winter Break verhaalt over een wintervakantie van twee Britten die - afhankelijk van het perspectief - een duister slot kent, maar op de een of andere manier niet helemaal goed in elkaar valt.
Wachten op Thatcher
Door de intrigerende titel blijft het bij het lezen van de diverse verhalen toch een beetje wachten op het allerlaatste verhaal. En dit verhaal over een (fictieve) aanslag op Thatcher is zeker één van de hoogtepunten van de bundel, niet inde laatste plaats door de trefzekere schrijfstijl. Een schrijfstijl die trouwens nog weleens tot onduidelijkheid leidt over wat er nu precies is gebeurd. Herlezen is dan het devies, maar niet altijd prettig. Daarmee is Mantel - althans voor deze recensent - in aanzien gestegen en is het misschien het toch wel waard om nog eens te beginnen in Wolf Hall, maar door de onevenwichtigheid in de kwaliteit van de verhalen en het feit dat het grotendeels oude wijn in nieuwe zakken is, kan het niet meer zijn dan een gekwalificeerde leestip voor de liefhebbers van het korte verhaal en natuurlijk de fans van Hilary Mantel. Al zal die laatste groep na het lezen van de eerste alinea al zijn afgehaakt in totaal onbegrip hoe je een boek van Mantel deels gelezen weer terug in de boekenkast kunt zetten...
Oordeel FerdiBlog: ***½
'The Assassination of Margaret Thatcher' van Hilary Mantel is in september uitgegeven door Fourth Estate (onderdeel van HarperCollins). Bestellen kan hier.
Reacties
Een reactie posten