Joop van den Ende en Albert Verlinde
Dreamgirls
Berget Lewis, Effie
Carolina Dijkhuizen, Deena
Aïcha Gill, Lorell
Edwin Jonker, Curtis
Clayton Peroti, Jimmy T. Early
David Goncalves, C.C.
Jerrel Houtsnee, Marty
Henry Krieger (muziek)
Gijs de Lange (regie)
Jurriaan van Dongen (vertaling)
DeLaMar Theater, Amsterdam
De musical Dreamgirls put inspiratie uit Diana Ross en The Supremes en levert daarmee een prima musical af die soms wat onevenwichtig. Berget Lewis is daarbij allesbehalve onevenwichtig en steelt de show.
De soulmuziek van het label Motown zorgde niet alleen voor een lange reeks van hits, maar betekende tevens de doorbraak van de Afro-Amerikaanse muziek naar het bredere (blanke) publiek. Eén van de bekendste groepen van Motown zijn ongetwijfeld de Supremes. En zoals altijd hoort er bij dergelijk succes groot drama. Een drama dat zich voltrok tussen Diana Ross en Florence Ballard waarvan de laatste vond dat producer en eigenaar van Motown Berry Gordy de eerste voortrok. Gezien de carrière van Diana Ross is het geen verrassing wie aan het langste einde trok. Het fictieve Dreamgirls is losjes op deze geschiedenis gebaseerd en is daarmee de musical die de doorbraak van de soulmuziek in beeld (en geluid) brengt. Een musical die overigens in de originele Engelstalige versie al in 1981 op Broadway haar première beleefde en in 2006 als film met onder andere Beyoncé werd uitgebracht. Joop van den Ende en Albert Verlinde zagen een gat in de markt en lieten Dreamgirls (deels) vertalen waardoor nu ook Nederland het podium van de Dreamgirls is.
Perfect voor Berget Lewis
In ruim tweeënhalf uur trekt het verhaal van de Dreamettes zich aan het publiek voorbij. Effie, Deena en Lorrell hopen op een doorbraak bij een amateur zangwedstrijd, maar eindigen uiteindelijk via hun daar opgepikte manager Curtis als achtergrondzangers van gevestigde ster Jimmy T. Early. Al snel wordt het succes groter en is de tijd aangebroken voor de Dreamettes om zelfstandig hun weg te gaan. Daar waar de carrière van Early hard achteruit kachelt, gaan de Dreamettes vol voor succes. Een succes waarbij alleen de naam de Dreams past. En dat is niet het enige wat verandert. De rondborstige en volle Effie - met een dijk van een stem - moet haar natuurlijke hoofdrol overgeven aan Deena die door manager Curtis als meer geschikt wordt gezien voor de doorbraak naar het All-American publiek. Een lastige periode van samenwerking volgt totdat de onvermijdelijke bom barst en Effie haar eigen weg gaat. Het inruilen van Effie voor Deena is - zeker in de bezetting met respectievelijk Berget Lews en Carolina Dijkhuizen - eigenlijk heel vreemd, want Berget Lewis zingt als Effie de sterren van de hemel en zet daarbij de rest van de cast volledig in de schaduw. En dat zal wellicht ook niet eens in tegenspraak zijn met hoe het er bij de Supremes aan toe ging, want de aanleiding was niet zangkwaliteit, maar de doorbraak naar het grotere publiek.
Onevenwichtig
Dit drama ontspint zich in het eerste deel van de musical en leidt tot een puik laatste lied voor de pauze waarin Berget Lewis de sterren van de hemel zingt als Effie die net uit de Dreams is gezet. Vervolgens is er nog ruim een uur over om de rest van het verhaal te vertellen en dan zakt de musical toch een tikkeltje in. Daarbij helpt het dat de heerlijke hit One Night Only in dat tweede deel langskomt. Zowel in een 'rustige' versie van Effie die haar doorbraak als soloartiest betekent en de (meer bekende) discoversie van de Dreams om Effie de pas af te snijden. Het aardige aan deze musical is dat er voor gekozen is om het grootste deel van de liedjes Engelstalig te houden en dat werkt uitstekend. Toch is het opvallend dat een musical die zich baseert op een beroemde én beruchte periode uit de muziek niet echt grossiert in memorabele nummers die ook veelal het echte Motown-geluid ontberen. Aan de cast ligt dit overigens niet die zonder uitzondering prima vertolkingen neerzetten al wordt iedereen - met Carolina Dijkhuizen voorop - muzikaal in de hoek gezet door de muzikale kracht en aanwezigheid van Berget Lewis. Al met al leid tot een wat onevenwichtige musical die veel entertainment biedt, maar waar alles niet zo in elkaar valt dat een echte showstopper is geboren.
Oordeel FerdiBlog: ***½
'Dreamgirls' is de Nederlandse adaptatie van het Engelstalige origineel die in 1981 in première is gegaan en waarop de filmversie (met o.a. Beyoncé) uit 2006 is gebaseerd. 'Dreamgirls' is in september 2014 in première gegaan en is tot 1 mei op tournee gegaan door Nederland. 'Dreamgirls' is verlengd en van 1 mei tot en met 26 juli te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Meer informatie en kaarten bestellen kan hier.
Reacties
Een reactie posten