Duurzaam bedrog in 'Follow The Money'


Na de trui van Sarah Lund, de hoopvolle politiek van Birgitte Nyborg en de disfunctionele familie Grønnegaard is het aan een financieel misdaaddrama om het (internationale) succes van de Deense staatsomroep te continueren. Hoewel Follow The Money de hype van met name The Killing en Borgen niet kan evenaren, slaagt DR er stiekem weer in een spannende serie af te leveren. En dat (ondanks) de hoofdrol voor duurzame energie.

Daar waar de Nederlandse publieke omroep – zeker met in achterhoofd series uit het verleden zoals De Brug, Oud Geld en Pleidooi – eigenlijk niet echt meer in staat is om aansprekend drama te produceren, weet de Deense staatsomroep DR van geen ophouden. De afgelopen jaren zagen achtereenvolgens The Killing, Borgen en The Legacy het licht. Series die niet alleen in eigen land, maar vooral ook daarbuiten zeer succesvol zijn gebleken. Zelfs zo succesvol dat niet alleen Deens, maar drama uit vrijwel geheel Scandinavië voor een groot deel van Europa – niet in de laatste plaats ons land – net zo gebruikelijk is als drama uit de gangbare landen zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Bijzondere daarbij is dat telkens een nieuwe weg wordt ingeslagen. Met Follow The Money (in het Deens: Bedrag)wordt een risico genomen, aangezien een financieel misdaaddrama niet meteen tot de verbeelding spreekt. Zeker niet wanneer het lijdend voorwerp het bedrijf Energreen is dat groot is geworden door duurzame energie. Heel verantwoord en evenzo saai zal de eerste reactie zijn. Maar BAFTA Award-winnend scenarist Jeppe Gjervig Gram (Borgen) weet de spanning goed op te bouwen zonder nodeloos dood en verderf. De winning streak van DR is dus zeker nog niet ten einde.

Een duurzame fata morgana
Door de vondst van een lijk vlakbij een windmolenpark open zich de wondere wereld van (duurzame) energie voor de humeurige en niet bijster sympathieke inspecteur Mads. Want het lijk legt een link naar Energeen, beurslieveling en opwekker van duurzame energie geleid door de charismatische CEO Alexander Sødergren (Lie Kaas). Natuurlijk ontrafelt Mads het mysterie niet in zijn eentje, maar wordt hij bijgestaan door Alf, niet het buitenaardse wezen uit de gelijknamige komedie uit de jaren tachtig, maar een pientere fraudebestrijder die Energreen al langer in het vizier heeft. En ook in het bedrijf is het niet allemaal koek en ei met een financiële topman die een tikkeltje labiel is, terwijl Claudia Moreno, de pientere jurist van het bedrijf, zich rücksichtslos opwerkt tot Hoofd Juridische Zaken en onderdeel wordt van het duurzame bedrog dat het op het punt van een beursgang verkerende Energreen is. Natuurlijk komt er, zowel bij Claudia maar ook Mads wiens vrouw MS heeft en de andere hoofdrolspelers nog wat familielief en leed kijken. Terwijl ondertussen twee kruimeldieven zich flink in de Energreen-nesten werken een zeer vermakelijke én cruciale bijrol vervullen.

Een lage bodycount
Met The Killing maar zeker ook series als Game of Thrones is de gemiddelde kijker wel wat gewend op het gebied van de bodycount. En hoewel in Follow The Money ook zeker echte (fysieke) misdaad voorkomt naast de papieren variant, is wijselijk besloten om dit tot realistische proporties terug te brengen. De vier doden die over de tien afleveringen vallen, worden in een gemiddelde Game of Thrones-episode in de eerste 10 minuten meestal al gehaald. Daar denken de makers van Follow The Money anders over en dat komt de serie alleen maar ten goede. Liefhebbers van het betere Deense drama zijn bij Follow The Money zonder meer aan het goede adres. En hoewel – mede ook vanwege het onderwerp – Follow The Money niet helemaal op gelijke hoogte staat van met name The Killing en Borgen is het zonder meer een verrijking van het dramalandschap. Zelfs zo zeer dat het onvermijdelijke tweede seizoen allesbehalve ongewenst is. 


Oordeel FerdiBlog: ****


Vanaf 10 mei 2016 is ‘Follow The Money’ verkrijgbaar op DVD en Blu-ray. Deze recensie is eerder verschenen bij online nieuwsmagazine Jalta.

Reacties