Het einde van de Scandinavische televisie-drieslag?


Series als The Killing en Borgen betekenden de doorbraak van Scandinavisch televisiedrama. Sinds die tijd voelt de soms grauw-realistische wereld van de onverstaanbare maar toch innemende talen van Scandinavië net zo vertrouwd als de gebreide trui van Sarah Lund. Tegelijkertijd is het de normaalste zaak van de wereld dat van dergelijke series in de regel nooit meer, maar ook nooit minder dan drie seizoenen worden geproduceerd. Met de nieuwe seizoenen van Thicker than Water en Follow the Money zou die Scandinavische drieslag weleens tegen het licht gehouden mogen worden. 

Het heeft iets rustgevends wanneer series ongeveer tien afleveringen per seizoen tellen en niet meer dan drie seizoenen kennen. Het geeft de schrijvers de ruimte om een samenhangend verhaal goed uit te spinnen zonder dat het langdradig wordt. De wetenschap dat er nog maximaal twee seizoenen volgen, zorgt er dan meestal ook voor dat er in de basis als een idee ontstaat hoe het totaal eruit moet komen te zien. Het Amerikaanse gebruik van talloze seizoenen met rond de 26 afleveringen per seizoen is daarom, zeker met de opkomst van series zoals House of Cards, niet voor niets steeds minder de norm. Een norm overigens ontstaan door de dominantie van de traditionele networks, maar inmiddels door on demand en binge viewing behoorlijk achterhaald is. In met name Denemarken hadden ze dit al snel door en verklaart – los van de uitstekende verhaallijnen, het realistische karakter en de ontwapende eigenheid – wellicht een deel van het Scandinavische televisiesucces dat sinds The Killing nog altijd voortduurt. Hoe jammer we ook allemaal vonden dat series als The Killing en Borgen beperkt zijn gebleven tot drie seizoenen, betekent dit ook dat teleurstelling over te lang lopende series Scandinavië nog niet echt ten dele is gevallen. Inmiddels is het derde seizoen van het Deense The Legacy gestart waarmee ook daar een einde komt aan een fijne serie. Het Deens-Zweense The Bridge daarentegen heeft al drie seizoenen achter de rug, maar maakt zich op voor een vierde seizoen die in 2018 te dien zal zijn. De Zweedse serie Thicker than Water en de Deense serie Follow the Money zijn zo ver nog niet en zijn pas bezig aan hun tweede seizoen. Toch doen deze laatste series, maar ook het feit dat er een vierde serie van The Bridge komt, de vraag oprijzen of de Scandinavische – bijkans heilige – drieslag zijn beste tijd wel heeft gehad.

Thicker than water: een dunne premisse voor een vervolg
Het tweede seizoen van Thicker than water is helaas geen aanbeveling voor het doorzetten van deze traditie. Hoewel het zeker geen straf is om wederom in tien afleveringen het wel en wee van de familie Waldemar en hun pension op het Finse eiland Åland te volgen, wordt maar niet duidelijk waarom een vervolg nodig was. Het eerste seizoen van deze dramatische en Zweedse versie van Pension Hommeles bracht broers Oskar en Lasse en zus Jonna bij elkaar om het familiepension gezamenlijk te runnen na de zelfmoord van hun moeder. Niet alleen bleek het lastig te zijn om hernieuwd met elkaar kennis te maken, maar bleek er ook een donker familiegeheim te zijn rondom de vader van het stel. Een serie die leek op een Zweedse copycat van het Deense The Legacy vond al heel snel een eigen stem, niet in de laatste plaats doordat het zich grotendeels afspeelt op Åland. Een eilandengroep die tot Finland behoort, maar volstrekt autonoom is binnen Finland en waar men Zweeds spreekt en vooral op Zweden gericht is. Uiteindelijk kwam het met de familie Waldemar goed, maar is daar nu toch een tweede seizoen. Het is daarbij aardig om opnieuw de familie bezig te zien aangezien het aan de karakters niet echt schort. Maar een pointe voor het tweede seizoen ontbreekt echter waardoor het nieuwe “avontuur” wat geforceerd aandoet en een soort rehash is van de dynamiek rondom de (dode) vader van de Waldemars. Fans van het eerste seizoen zullen zeker niet met tegenzin de tien afleveringen kijken en het is ook zeker geen slechte serie, maar de magie is stiekem toch echt uitgewerkt. Het einde van de laatste aflevering sorteert al voor op een derde seizoen, maar of dat verstandig is?


Follow the Money: eigenlijk beter dan het eerste seizoen
Hoe anders is het bij het tweede seizoen van Follow the Money. Gek genoeg is deze serie gemaakt door de Deense omroep DR minder goed doorgebroken dan de andere DR-succesnummers The Killing, Borgen en The Legacy. En hoewel het eerste seizoen van dit fraudedrama misschien niet die binge-kwaliteit had als we gewend zijn van DR is het zonder meer een geslaagde serie. De verwikkelingen rondom duurzaam energiebedrijf Energreen zorgde voor een financieel misdaaddrama dat perfect bij de tijd van nadruk op duurzaamheid en scepsis over banken past. Het eerste seizoen vormde een redelijk afgerond verhaal waarbij enkele hoofdrolspelers in de schimmige praktijken van Energreen nog niet over het voetlicht waren getreden en daarmee een tweede seizoen een zekerheid maakte. Hoewel een deel van de hoofdrolspelers het eerste seizoen niet hebben overleefd, geldt dit niet voor fraude-inspecteur Mads die – in beginsel tegen zijn zin – stuit op een nieuwe fraudezaak rondom Nova Bank, de grootste bank van Denemarken. In zijn onderzoek loopt hij Claudia Moreno weer tegen het lijf die inmiddels haar gevangenisstraf voor haar rol als hoofd juridische zaken van Energreen er op heeft zitten. Zij maakt zich inmiddels nuttig bij Absalon Bank, de new kid on the block in de bancaire sector die geleid wordt door een idealistische broer en zus die een nieuwe (eerlijke) manier van bankieren voor staan. Dit tegen het zere been van de machtige bestuursvoorzitter Christensen van Nova Bank. Dezelfde Christensen die ook een schimmig belang in Energreen had. En zo is het speelveld duidelijk voor tien uitstekende afleveringen die in markante tegenstelling tot Thicker than Water meer dan een tweede seizoen rechtvaardigen. Of er een derde seizoen komt, is de vraag, want echte open eindjes zijn er ditmaal niet. En ook hier lijkt de serie het adagium van drie seizoenen te ondergraven. Als het vierde seizoen van The Bridge ook nog eens een succesnummer is, dan is het hoog tijd om de Scandinavische drieslag scherp onder de loep te nemen!


In december heeft Lumière Nederland het tweede seizoen van zowel ‘Thicker than Water’ als ‘Follow the Money’ op DVD uitgebracht. ‘Follow the Money’ is ook op Blu-ray verkrijgbaar terwijl het eerste seizoen van ‘Thicker than Water’ inmiddels op Netflix te zien is. Deze recensie is eerder verschenen bij online nieuwsmagazine Jalta.

Reacties