Below the Surface: ondergronds, onderhuids en onverwacht


Acht dagen gegijzeld worden in een metrostelsel is geen pretje, maar is ook niet bepaald een evident uitgangspunt voor een spannende televisieserie. De makers van The Killing en Borgen denken daar anders over en hebben met Below the Surface een onverwacht spannende serie gemaakt die handig inspeelt op de huidige terroristische dreiging maar er een volkomen eigen draai aan geeft.

De recente – gelukkig grotendeels mislukte – explosie in de Underground van Londen maakt weer haarscherp duidelijk dat de terroristische dreiging vooralsnog aanwezig blijft en bij voorkeur zich richt op publieke plekken. Het openbaar vervoer in het algemeen en de metro in het bijzonder zijn daarbij doelwit zoals aanslagen in (wederom) Londen en Madrid al aantoonden. Een dreiging die overigens ook al gold voor landen als het Verenigd Koninkrijk en Spanje door aanslagen door respectievelijk de IRA en de ETA. Met Below the Surface – naar een idee van Adam Price (Borgen) en Søren Sveistrup (The Killing) – speelt geestelijk vader Kasper Barfoed hier maximaal op in door deze achtdelige serie over een gijzeling van metropassagiers in het metrostelsel onder Kopenhagen. 

Afghanistan
Wanneer drie gemaskerde mannen vijftien passagiers van een metro gijzelen wordt Philip Nørgaard opgetrommeld om de gijzeling te beëindigen. Een voor de hand liggende keuze aangezien Nørgaard niet het hoofd van de antiterrorisme eenheid is, maar zelf gegijzeld is geweest in Afghanistan en op heldhaftige wijze wist te ontsnapten. Tegelijkertijd wordt ook Louise Falck ingezet als onderhandelaar. Tikkeltje pijnlijk aangezien zij de wel/niet vriendin is van Philip en zij juist die ochtend een ‘bijzonder’ gesprek hadden over de aard van de relatie. Hoewel het pijnlijke een grote rol lijkt te gaan spelen, is daar in de resterende afleveringen eigenlijk niet zoveel van te merken. Wat overigens de vraag doet opkomen waarom in het scenario überhaupt gekozen is voor dit tikkeltje Hollywood in een verder vrij strakke en no-nonsense productie. Voor de hand ligt dat de gijzelnemers iets van doen hebben met Afghanistan of in ieder geval moslimterroristen zijn. Het Engelse accent van de gijzelnemers wijst hier ook op. Opvallend daarbij is dat de gijzelnemers bijzonder goed voorbereid zijn en gebruik maken van bijzonder professioneel en militair instrumentarium. Het metrostelsel van Kopenhagen ondergaat een grote verbouwing waardoor de gijzelnemers worden vastgehouden in een verlaten stuk van de metro vlak onder de monumentale en prachtige Frederikskerk. Ze zitten er duidelijk niet voor de korte termijn. 

Onverwacht spannend
Philip, Louise en hun team hebben een tijdelijk hoofdkwartier gemaakt in de bouwkotten rondom de Frederikskerk waarbij een bouwlift een directe verbinding vormt tussen de gijzelaars onder en het normale leven boven. De gijzeling duurt acht dagen waarbij elke aflevering één dag duurt. Aangezien een gijzeling nu niet bepaald een aaneenschakeling is van actie, maar vooral wachten, ligt voor de hand dat het allemaal niet bijster spannend is. Behalve natuurlijk bij de start en het einde van de gijzeling. Het aardige aan Below the Surface is dat de makers de spanning weten op te bouwen, maar tegelijkertijd ook veel ruimte geven aan de dynamiek rondom de gijzelaars met uiteraard enkele flashbacks. Een dynamiek die overigens ook wordt geholpen door het feit dat – in tegenstelling tot de meeste andere Scandinavische series, maar in lijn met Amerikaanse series – de afleveringen een kleine drie kwartier duren en geen uur. Ook worden aanvullende verhaallijnen geïntroduceerd rondom de achterblijvers en in het bijzonder journaliste Naja Toft die een directe lijn heeft met de gijzelnemers. De ontknoping is daarom relatief onverwacht, maar tegelijkertijd (redelijk) geloofwaardig waardoor Below the Surface meer dan de moeite waard is om te zien en garant staat voor onderhuidse spanning. Een uitstekende serie voor de aankomende herfstige avonden. 

Foto: Lumière


Recent is ‘Below the Surface’ op DVD verschenen en tevens te zien via het online platform van Lumière. Een Blu-ray versie is ditmaal niet beschikbaar.

Reacties