"Hallo. Daar zíjn we weer!" - 'Origin' van Dan Brown


Sinds The Da Vinci Code in 2003 verscheen is Dan Brown steevast terug te vinden in de bestsellerlijsten, met name wanneer het een nieuw avontuur van Robert Langdon betreft. Inmiddels is de expert in symbolen en codes met Origin toe aan zijn vijfde avontuur. Wederom een pageturner en zeker niet de slechtste uit de serie. 

Vaste prik in het hilarische society-programma Glamourland van Gert-Jan Dröge was interieurontwerper Jan des Bouvrie. Zodra hij – voor de zoveelste keer – weer in beeld kwam, schalde de woorden “Hallo. Daar zíjn we weer!” door de huiskamer. Precies dat gevoel bekruipt je bij het fictieve personage Robert Langdon. De hoogleraar kunstgeschiedenis aan Harvard en erkend specialist in symbolen en codes is misschien wel één van de belangrijkste redenen waarom de boeken van Dan Brown zo ontzettend goed verkopen. Een soort Indiana Jones voor deze tijd die tegelijkertijd ook lijkt te dienen als alter ego van de schrijver zelf zet zijn intellectuele kracht in om tal van complotten en mysteries te ontrafelen. Hoewel Dan Brown al vanaf 1998 publiceert, begon zijn echte succes pas in 2003 met The Da Vinci Code. Het gedoe uit Rooms-Katholieke hoek was daarbij zeker een factor en maakte van Dan Brown in één klap een bestselleracteur. Een verfilming kon niet achterblijven en in 2006 kroop publiekslieveling Tom Hanks in de huid van Robert Langdon en mocht Ron Howard de regiehonneurs op zich nemen. De kritieken hielden niet over, de opbrengst daarentegen bepaald wel. Inmiddels is met Origin (in de Nederlandse vertaling Oorsprong) het vijfde avontuur van Robert Langdon een feit. Daarmee is het ‘Hallo. Daar zíjn we weer!’-gevoel compleet. De vraag is: zijn we inmiddels Robert Langdon-moe?

Het Robert Langdon-universum
Een niet geheel onterechte vraag aangezien de laatste twee bijdragen in het Robert Langdon-universum – The Lost Symbol en Inferno – niet bepaald goed waren. Ook de verfilming van Inferno – nog meer dan The Da Vinci Code en Angels & Demons – liet te wensen over. Sowieso is het opvallend dat de boeken die na The Da Vinci Code ook de bestsellerlijsten bestormden – Angels & Demons, Deception Point en Digital Fortress – allemaal zijn geschreven voor het succes van The Da Vinci Code en daarmee heruitgaven betroffen. Daarvan was alleen Angels & Demons een Robert Langdon-avontuur. De andere twee boeken waren stand alone-avonturen die het lezen meer dan de moeite waard zijn. Angels & Demons is daarbij misschien wel het beste boek uit het Robert Langdon-universum. Gelukkig voor alle Dan Brown-fans (die sowieso ieder boek van zijn hand verslinden) is Origin weliswaar na The Da Vinci Code geschreven, maar hoort het kwalitatief tot de boeken van voor die tijd. 

Robert Langdon goes España
Zijn nieuwste avontuur brengt Robert Langdon naar Spanje en in het bijzonder het Guggenheim Museum in Bilbao. Een museum dat net zoals het moedermuseum in New York een zeer kenmerkende architectuur heeft. New York heeft Frank Lloyd Wright, maar Bilbao heeft die andere Frank: architect Frank Gehry. Reden voor zijn aanwezigheid is een voormalige student van hem Edmond Kirsch. Deze Kirsch is een futurist die een soort amalgaam is van Elon Musk, Steve Jobs en Mark Zuckerberg. In het Guggenheim zal Kirsch een ontdekking toelichten die de mensheid, maar vooral religies op de grondvesten zal doen trillen: het antwoord op de vragen ‘Waar komen we vandaan?’ en ‘Waar gaan we naartoe?’. Natuurlijk krijgt Kirsch de mogelijkheid niet om zijn ontdekking toe te lichten en is het aan Robert Langdon om de antwoorden te vinden. Daarbij bijgestaan door Ambra Vidal, de telegenieke directeur van Guggenheim en bovenal de verloofde van de (fictieve) Spaanse troonopvolger. En zo combineert Dan Brown religie en wetenschap (met name kunstmatige intelligentie) met het koninklijk huis van Spanje en voegt daar en passant nog een flinke dosis complottheorie rondom een Spaanse anti-Paus aan toe. Lezers van Dan Brown zal het allemaal niet onbekend voorkomen, maar het aardige aan Origin is dat het – zoals van Brown verwacht mag worden – een onvervalste pageturner betreft die ook nog eens (relevante) vragen stelt over de natuur van religie. De geoefende lezer zal een groot deel van de clou halverwege al geraden hebben terwijl de bad guy (een Spaanse admiraal die het allemaal niet meer zo ziet zitten) niet echt heel lekker uit de verf komt. Desalniettemin een prima bijdrage aan het Robert Langdon-universum waarbij het ‘Hallo. Daar zíjn we weer!’ mag schallen.

‘Origin’ van Dan Brown is in oktober verschenen. Een Nederlande vertaling – ‘Oorsprong’ – van Erica Feberwee en Yolande Ligterink is tegelijkertijd verschenen.

Reacties