'Over rechts. De formatie' van Jos Heymans


Wat je ook van het huidige VVD/CDA-minderheidskabinet met PVV-gedoogsteun vindt, de formatie ervan is er één voor de geschiedenisboeken. Jos Heymans, parlementair verslaggever van RTL, hield tijdens de formatie een dagboek bij op de website van RTL Nieuws. Met het uitgeven van dit dagboek in boekvorm doet Heymans een duit in het zakje voor de geschiedschrijving van deze spannende politieke episode. Het boek heb ik overigens te danken aan een collega die het boek aan mij gaf naar aanleiding van het lezen van deze blog! Duidelijk is dat het dagboek alleen niet genoeg was om een boek echt te vullen. Om het boek wat steviger te maken is een interview met hoofdrolspelers Rutte en Verhagen, profielen van de bewindspersonen en een politieke analyse van Frits Wester toegevoegd. De toevoeging van Frits Wester is niet vreemd: hij en Heymans vormen al jaren een topteam in de Haagse journalistiek. Met minder budget en een kleinere redactie weten ze vaak Ferry Mingelen c.s. af te troeven. Mijn sympathie hebben ze.

In tegenstelling tot hun journalistieke kwaliteit heb ik toch wat op- en aanmerkingen bij dit boek dat overigens lekker wegleest. Het publiceren van het dagboek is tegelijkertijd de kracht en zwakte van het boek. Een groot deel van het dagboek had ik al gelezen op internet, maar de kwaliteit en leesbaarheid ervan maakt het geschikt voor publicatie. Probleem vind ik wel dat er verder niets mee gedaan is, althans zover ik kan waarnemen. Er heeft zelfs geen redactie plaats gevonden om tijdsaanduiding weg te nemen. Voorbeeld: er wordt net iets te vaak verwezen naar een gebeurtenis 'morgen' of 'gisteren'. Op een actuele website is daar niets mis mee, in een boek is het ietwat storend. Waarom niet, op grond van de dagboeken, een lopend verhaal gemaakt met daarin ruimte voor reflectie of wetenswaardigheden die bij het schrijven niet bekend waren, maar bij het publiceren wel? Ook over de toevoegingen ben ik niet ontzettend enthousiast: het interview met Rutte en Verhagen is vermakelijk, maar levert geen nieuwe inzichten op. De profielen kun je ook terugvinden op de site van de rijksoverheid en de politieke analyse van Frits Wester blikt vooruit in plaats van een terugblik. Dat doet de houdbaarheid van het boek geen goed.

Misschien is het wel een groot deel 'nitpicking'. Het blijft prettig om dit goede dagboek in boekvorm in de kast te hebben, al was het maar voor toekomstige referentie. Daarbij schrijft Heymans aanstekelijk en over sommige onderwerpen of personen met heerlijk onderkoelde humor. Lees maar eens 'Woensdag 6 oktober. Het staatsgeheim van de VVD' (p. 162-164) waar (inmiddels voormalig) hoofd voorlichting van de VVD Nick Kouwenhoven vakkundig door de mangel wordt gehaald. Dus gewoon kopen dit boek. Heerlijk voor in de trein, tram, bus of vliegtuig en als naslagwerk! Overigens blijft voor mij het beste boek over een formatie het boek van Frits Bolkestein en NOS-correspondent Margriet Brandsma over de formatie van Paars-II in 1998. Het dubbele perspectief van een politicus en journalist is zeer geslaagd. 'Haags Duet. Verslag van de verkiezings- en formatieperiode' is inmiddels uit de handel, maar via bijvoorbeeld bol.com nog prima tweedehands te verkrijgen. Krijg je geen spijt van!

Reacties