Cabaret 13 maart 2012: 'Alle Dagen' van Richard Groenendijk


'Alle Dagen'
Richard Groenendijk

Rijswijkse Schouwburg, Rijswijk

Als je echt een keer een avond het bijna in je broek wilt doen van het lachen moet je naar één van de solovoorstellingen 'Alle Dagen' van Richard Groenendijk gaan. Zelden een heel programma zo gelachen als bij hem. Nu is cabaret in Nederland sterk ontwikkeld en hebben we een 'major league' van cabaretiers waar je u tegen zegt: Youp van 't Hek, Freek de Jonge, Herman Finkers, Hans Teeuwen, Brigitte Kaandrop en Theo Maassen. Richard Groenendijk klust ook al jaren aan de weg, maar is nooit echt helemaal doorgebroken, al is zijn bekendheid toegenomen door mee te doen aan de musical 'Hairspray'. Groenendijk is echter weer op tournee met zijn solovoorstelling 'Alle Dagen'.

Dus zo trok ik samen met een vriendin (waarbij één van haar collega's haar bijna opdroeg om te gaan, zo leuk had ze Groenendijk gevonden) naar de voorstelling in de, of all places, Rijswijkse Schouwburg. Daar kregen wij een bijna twee uur durende marathon vol vlijmscherpe, maar ook aandoenlijke grappen voorgeschoteld waardoor de tijd voorbij vloog. De kracht van Groenendijk is niet dat hij een programma met maatschappelijk engagement brengt. Als je dat in cabaret zoekt, vervoeg je dan bij Freek de Jonge of het inmiddels wat repetitieve programma van Youp van 't Hek ('Leef elke dag van je leven alsof de laatste is, want anders ben je ongelooflijke suffe boerenlul' en dat het hele programma door al jarenlang). Groenendijk's programma drijft vooral op zijn zelfspot, zijn Rotterdamse achtergrond en het op hilarische wijze anecdotisch beschrijven van de dingen die hij mee maakt: van de mislukte musical over de opkomst van Veronica met Lange Frans en zijn eerste ervaring met een man in de Rotterdamse Bijenkorf. Cabaret is moeilijk in tekst weer te geven, dus een voorbeeld via YouTube van een van zijn andere programma's biedt uitkomst:


Dat betekent overigens niet dat zijn programma geen gevoelige kanten heeft. Hij brengt mooie ontroerende liedjes en probeert een rode draad in het programma aan te brengen dat gebaseerd is op zijn angst om knopen door te hakken en zijn bewondering voor mensen, zoals Maria Callas, die dat wel durven. Wie, in deze soms sombere tijden, een avond ongecompliceerd wil lachen hoeft niet verder te kijken dan Richard Groenendijk!

Reacties