Cabaret 15 januari 2013: 'Heb je hun weer...' van Plien en Bianca


Plien en Bianca:
'Heb je hun weer...'

Stadstheater Zoetermeer 

Zodra artiesten beginnen met 'Best of...'-reeksen is het vaak snel gedaan met de creativiteit en lijkt de artiest in kwestie tot het besef gekomen dat teren op oude roem lucratiever en vooral minder inspannend is dan het risico te lopen iets nieuws te bedenken dat wellicht niet aanslaat. Het verdienmodel van shows in Las Vegas, denk Celine Dion c.s., is daar een uitgesproken voorbeeld van.

Het zal daarom niet verbazen dat deze gedachte ook door het hoofd spookte bij het betreden van het Stadstheater van Zoetermeer voor het programma 'Heb je hun weer...' van het hilarische duo Plien en Bianca. Want vreemd is het natuurlijk wel dat een duo dat, sinds het in 1996 winnen van het Cameretten Festival met hun programma Changez!, met zes avondvullende show door het land getoerd is om vervolgens in het vorige en huidige theaterseizoen al op de proppen te komen met een oeuvreshow.

Gelukkig was die vrees nergens voor nodig. In een gelikte aaneenschakeling van hun meest bekende en hilarische typetjes en sketches van ruim één uur en drie kwartier komt de liefhebber van absurdistisch cabaret met focus op de (lesbische) vrouw helemaal aan zijn of haar trekken. Van de welgestelde dames uit Ngorongoro  (met name in hun safari op de schouders van kleine negertjes die onderdeel zijn van één pak) tot aan de plattelandsmeisjes Jeltje en Meike bekend van de VPRO-serie Zaai ('Er is hier nooit wat te doen'), ze komen allemaal langs. Door slimme kledingwisselingen en komische vertolkingen van bekende nummers stap je in een sneltrein van cabaret en vliegt de avond voorbij.

Enige nadeel van deze aanpak is natuurlijk wel dat het allemaal nogal vluchtig is en dat je bij het verlaten van het theater vooral nog weet dat je behoorlijk hebt gelachen, maar niet meer precies waarom. Voor een echte topavond cabaret is het toch wel prettig als er een rode draad is waar de voorstelling aan wordt verbonden. Dat geeft ook net wat meer verdieping aan zo'n avond.

Desalniettemin kan je met een gerust hart naar één van de voorstellingen van deze 'Best of...' van Plien en Bianca gaan. Gegarandeerd volgt een dolkomische avond en die verdieping kan je daarna zoeken door nog een boek te lezen. Tips op dat vlak zijn elders op deze blog te vinden... 


Reacties