Toneel 11 januari 2014: Hilarische chaos in 'God van de Slachting'


Senf Theaterpartners
Carnage

Huub Stapel, Anneke Blok
Johanna ter Steege & Paul R. Kooij

Koninklijke Schouwburg, Den Haag

Huub Stapel c.s. schitteren in Yasmina Reza's heerlijke en hilarische God van de Slachting waarbij een geschil tussen kinderen vier volwassen ouders in complete chaos storten. 

God van de Slachting behoeft eigenlijk geen introductie meer. Dit toneelstuk van de Franse (toneel)schrijver Yasmina Reza was als Le Dieu du Carnage een grote hit in Frankrijk, maar ook in vele andere landen. Het stuk is overigens nog veel bekender geworden door de succesvolle filmversie Carnage van Roman Polanski met Christoph Waltz, Kate Winslet, Jodie Foster en John C. Reilly als de twee ouderparen die bij elkaar komen om te spreken over een ruzie tussen hun twee kinderen. Een gesprek dat volwassen begint doch snel ontaardt in complete chaos door kinderachtigheid en onderhuidse spanningen tussen en binnen de echtparen.

Nederlandse vertaling
In de Nederlandse versie worden de twee echtparen gespeeld door respectievelijk Huub Stapel & Anneke Blok en Johanna ter Steege en Paul R. Kooij. De zoon van Eelco (Huub Stapel) en Annette (Anneke Blok), Ferdinand, heeft Bruno, de zoon van Linda (Johanna ter Steege) en Barry (Paul R. Kooij) met een stok geslagen. Gevolg: Bruno heeft forse schade aan onder andere zijn tanden waardoor het noodzakelijk is dat beide ouderparen bij elkaar komen om over de zaak te spreken en goede afspraken te maken over het vervolg.
Contrast
Door een uitstekende vertaling en een cast die volstrekt op elkaar is ingespeeld, is de snel ontaardende chaos geloofwaardig en biedt het toneelstuk een komisch inzicht in de spanningen tussen mensen de dunne scheidslijn tussen orde en chaos. Het meer zakelijke echtpaar met continu bellende zakenman Eelco en zijn vrouw Annette staat in schril contrast met de 'gewone' Barry en zijn vrouw Linda, gediplomeerd wereldverbeteraar en moralist. Deze twee werelden botsen in hun - op het eerste gezicht - afwijkende reacties op het geweld tussen hun beide zonen. Gaandeweg het gesprek tussen de beide echtparen wordt echter duidelijk dat de echtparen niet alleen op elkaar reageren, maar dat ook onderhuidse spanningen binnen de huwelijken tot uitbarsting komen. 

Hilarisch
Het toneelstuk, maar met name ook de acteurs, weten het publiek anderhalf uur te boeien en met regelmaat een schater- en/of bulderlach te ontlokken waardoor God van de Slachting zonder meer - ook of misschien wel juist voor diegenen die de getrouwe filmversie hebben gezien - een aanrader is en daarmee een mooie start van het toneeljaar 2014!

'God van de Slachting' speelt nog tot en met 1 maart 2014 door heel Nederland. Speellijst en het bestellen van kaarten kan hier

De trailer van 'God van de Slachting':


Reacties