Cormoran Strike's back: 'The Silkworm' van Robert Galbraith


Privé-detective Cormoran Strike slaat terug in The Silkworm die bijna net zo goed is als Robert Galbraith's eerste uitstap naar de detectiveroman.

Met The Cuckoo's Calling zette J.K. Rowling - onder het pseudoniem Robert Galbraith - haar eerste stappen in de wereld van detectiveromans. Hoewel tot haar woede bekend werd dat zij de vrouw achter Robert Galbraith was, legde dit de uitgever en haarzelf geen windeieren aangezien de verkoopaantallen exponentieel toenamen. En hoewel het voor J.K. Rowling natuurlijk zuur is dat zij niet meer vrij is om dergelijke boeken "anoniem" te schrijven, is het niet verrassend dat met The Silkworm nu een vervolg is verschenen. Een vervolg dat - ondanks de goede kritieken - er misschien niet was gekomen als Robert Galbraith als schrijver was gezien en de bijbehorende bescheiden verkoopaantallen niet verder van de grond waren gekomen. Inmiddels is zelfs duidelijk geworden dat J.K. Rowling - immer nog trouw aan haar pseudoniem - van plan is een hele reeks te wijden aan privé-detective Comoran Strike en zijn trouwe assistent Robin Ellacott. Een reeks die wellicht net als Harry Potter zal uitdijen tot zeven boeken. En aangezien The Silkworm (bijna) net zo'n plezier is om te lezen als zijn voorganger is dat zeker geen straf.

Literaire moord
Na het oplossen van de moord op model Lula Landry lacht het leven Cormoran Strike toe. Klanten weten hem opeens te vinden, terwijl hij in Robin Ellacott een uitstekende assistent heeft. Zijn schulden begint hij af te betalen, een klein appartement een verdieping boven zijn kantoor is nu zijn nieuwe huis en zijn nieuwgevonden succes geeft hem zelfs de mogelijk om vervelende klanten de deur te wijzen. Tegelijkertijd geeft hem dit de ruimte om bijzondere klanten aan te nemen die niet zozeer geld opleveren, maar wel intrigeren. Eén van die klanten is de zonderlinge Leonora Quine wiens mans Owen zoek is. Wat lijkt op een redelijk regulier klusje - Owen is een wat excentrieke schrijver die wel vaker even de benen neemt - ontaardt in een nieuwe queeste die Cormoran en Robin stort in de wereld van literatuur. Want al snel blijkt dat Owen Quine van plan is zijn nieuwste manuscript Bombyx Mori (zijdeworm) te publiceren. Een manuscript dat een weinig verhullende allegorie is met wortels ferm in de realiteit. De diepste geheimen en schandalen van onder andere zijn agent Elizabeth Tassel, uitgever Daniel Chard, auteur Michael Fancourt en zijn minnares Kathryn Kent zijn onderdeel van het boek. Quine is dus niet zonder reden verdwenen, een literaire wereld achterlatend die uit is op zijn bloed. Uiteindelijk vindt Strike in een verlaten huis het toneel dat de gruwelijke moord op Quine is. Een nabootsing van de dood van het hoofdkarakter in Bombyx Mori die symbool staat voor Quine zelf. De verdachten lijken legio ware het niet dat het concept van het boek maar in kleine kring bekend was waardoor de moordenaar(es) van Quine heel dichtbij gezocht moet worden...

Bijna net zo goed...
Aan Cormoran en Robin om dit mysterie op te lossen, waarbij net als in The Cuckoo's Calling de karakters van de hoofdrolspelers - en dan met name Cormoran en Robin - net zo belangrijk zijn als het mysterie zelf. Want ook hier weet J.K. Rowling beide personages weer flink uit te diepen wat een grote bijdrage levert aan de succes van The Silkworm. We komen meer te weten over Robin en haar verloofde, de relatie tussen haar en Cormoran en diens vreemde verleden. Wie The Cuckoo's Calling heeft verslonden zal dit ook met The Silkworm doen. Een echte pageturner die overigens wel wat trager op gang komt dan zijn voorganger. Iets meer tempo had - zeker in het begin - wel gemogen. Hetzelfde euvel viel ook al The Casual Vacancy ten deel. Een en ander wordt overigens ruim gecompenseerd door de vertelkracht van J.K. Rowling en de gave die ze heeft om het verhaal en de omgeving van het verhaal prachtig te schilderen. De oplossing van het mysterie komt net wat meer uit de lucht vallen dan bij de voorganger, maar dat mag de pret niet drukken. Rowling schetst op haar eigenzinnige wijze een heerlijk apart beeld van de literaire wereld en weet de lezer op het verkeerde been te zetten waardoor het einde toch nog een verrassing is. 

Lees eerdere recensies van The Casual Vacancy van J.K. Rowling en The Cuckoo's Calling van Robert Galbraith/J.K. Rowling. 

'The Silkworm' van Robert Galbraith (pseudoniem van J.K. Rowling) is sinds juni uit en verschijnt op 14 oktober in de Nederlandse vertaling als 'Zijderups' door Meulenhoff. Bestellen van de Engelstalige versie kan hier.

Reacties