Honden aan de lijn! 'De gele hond' van Georges Simenon


De elite van het Franse havenstadje Concarneau valt ten prooi aan een gewetenloze moordenaar wiens gele hond de enige aanwijzing is. Aan inspecteur Maigret de taak om dit mysterie op te lossen in deze fijne heruitgave van het werk van Georges Simenon. 

Inspecteur Maigret is terug! Niet zoals zijn Belgisch-Britse evenknie Poirot door het recente en hier gerecenseerde nieuwe verhaal van de hand van Sophie Hannah als opvolger van Agatha Christie, maar door een heruitgave van het werk van Georges Simenon (1903-1989). Deze Franstalige Belg heeft een schat aan boeken achtergelaten waarvan diens boeken over de nukkige Franse inspecteur Jules Maigret die maar al te graag zijn kaarten dicht bij de borst houdt de meest bekende zijn. Een heruitgave van zowel de Maigret-boeken als de andere romans die door een vaak nieuwe vertaling de tand des tijds goed hebben doorstaan. Nog steeds spelen de verhalen zich af in een ver verleden, maar het onderliggende steekspel tussen inspecteur en schuldige is tijdloos. In De Gele Hond wordt Maigret van stal gehaald om een vreemde aanslag op de lokale wijnhandelaar in Concarneau te onderzoeken. Een aanslag die de wijnhandelaar overleeft, maar het startschot is voor meerdere (succesvolle) aanslagen die de elite van het havenstadje in hun greep houden. Aanslagen waarbij telkens een mysterieuze gele hond wordt gesignaleerd… 

Een roman policier
De Gele Hond is gelijk de andere Maigret-romans een echte roman policier. Een schijnbare toevallige aanslag op de wijnhandelaar nadat hij het hotel De l’Amiral heeft verlaten na een potje kaarten blijkt de voorbode van aanslagen op zijn kaartgenoten. Kaartgenoten die allen behoren tot de maatschappelijke elite van Concarneau, maar tegelijkertijd ook heel Concarneau in angst stort en de bewoners flink on edge. Zeker wanneer duidelijk wordt dat een gele hond telkens wordt gesport op de misdaadplek. Langzaam ontrafelt Maigret het mysterie. Een mysterie waarvan de burgemeester graag ziet dat deze wordt toegewezen aan een vreemde bonkige landloper die – net als de gele hond – overal wordt gesignaleerd. Maigret wordt daarbij door de burgemeester steeds meer onder druk gezet om maar met een verdachte te komen, zodat de rust in het stadje kan terugkeren. Maigret – niet snel onder de indruk – laat zich niet van de wijs brengen en brengt de spelers en gebeurtenissen in kaart en zal uiteindelijk de oplossing geven die Concarneau nog meer in de gordijnen jaagt dan de gele hond. 

Een fijne heruitgave
Het knappe aan het werk van Simenon, dat in dit geval dateert De Gele Hond (Le chien jaune) uit 1931, is dat het nogal altijd fijn leest en – zeker door de frisse vertaling van de hand van Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre – vooral dat doet wat een misdaadroman hoort te doen: intrigeren. Dat Maigret echt een personage is zoals Hercule Poirot, Miss Marple en Sherlock Holmes helpt natuurlijk ook. Dit is ook meteen de terechte aanleiding om het werk af te stoffen, nieuwe glans te geven en te introduceren aan een nieuw lezerspubliek dat waarschijnlijk nog nooit van inspecteur Maigret heeft gehoord.
Oordeel FerdiBlog: ****

‘De Gele Hond’ is onderdeel van de heruitgave en nieuwe vertaling van het werk van Georges Simenon door De Bezige Bij. De heruitgave betreft zowel de Maigret-romans als andere romans van Simenon. ‘De Gele Hond’ is onderdeel van de tweede reeks van vier heruitgaven. De eerste reeks verscheen in september 2014. Bestellen kan hier

Lees hier de eerder op FerdiBlog gepubliceerde een recensie van ‘Een Misdaad in Holland’ en ‘De Premier’ op FerdiBlog. Deze recensie is eerder verschenen op Jalta, het online nieuwsmagazine. Met enige regelmaat zullen recensies op het gebied van Kunst & Cultuur ook daar gepubliceerd worden.

Reacties