Politieke intrige op Australische leest: 'The Code'


Met The Code probeert de Australische staatsomroep ABC een graantje mee te pikken van het succes van de Scandinavische zusteromroepen. Een behoorlijk geslaagde poging waarbij intrige Aussie Style wordt gebracht. 

De Australian Broadcasting Cooperation (ABC) zal met enige jaloezie hebben gadegeslagen dat de staatsomroep in de Scandinavische landen - met het Deense DR voorop - de laatste jaren keer op keer drama produceert dat niet alleen in het eigen land en bij critici populair is, maar ook grote successen viert in het buitenland. Met The Code probeert de ABC mee te liften op dat succes en en passant aan Australië te laten zien dat ook de ABC in staat is tot het produceren van hoogstaand én populair drama. Hoewel de ABC goed gekeken heeft naar de concurrentie is The Code geen kopie van niet-Australische succesverhalen maar een redelijk geslaagde poging om een dramaserie op Australische leest op de markt te brengen.

Rare jongen die Australiërs
De zesdelige miniserie The Code lijkt de gebaande paden te betreden wanneer twee onschuldige tieners een mysterieus ongeluk krijgen waarbij er één overlijdt en de andere het overleeft maar een warrig verhaal vertelt over een mysterieuze vrachtwagen en mannen in witte pakken. Wie denkt dat dit slechts de opmaat is naar een Australische versie van The X-Files komt (gelukkig) bedrogen uit. Want een nieuwsgierige journalist die bij toeval op het verhaal is gestuit, raakt langzamerhand verstrikt in een web van politieke intrige die zich uitstrekt tot de hoogste regeringskringen. Want - hoe kan het ook bijna anders - natuurlijk ligt aan The Code een complot ten grondslag. Maar het aardige aan deze miniserie is dat de makers het complot tot realistische proporties terugbrengen waardoor de serie een stuk geloofwaardiger - en wellicht voor een enkeling ook wat saaier - wordt. Hoewel journalist Ned Banks (Dan Spielman) van geluk mag spreken dat hij Jesse heeft, zijn wat autistische broer gespeeld door Ashley Zukerman die een hacker is en zo informatie achterhaald die niet voor publieke consumptie is bestemd. Informatie die beide broers ook in gevaar brengt, want door hun acties hebben ze ook de aandacht op hun gevestigd. Aandacht die ze liever niet hadden gehad. En tegelijkertijd speelt ook het menselijke aspect van de nasleep van het ongeluk en het herstel van Clarence Boyd en diens bij het ongeluk overleden vriendin. Juist in die dimensie stapt Australië's eigen Xena Warrior Princess Lucy Lawless  binnen die - gezien haar bekendheid - een een relatief kleine maar vooral ook onbelangrijke rol speelt. De rol van femme fatale is weggelegd voor een "toevallig" betrokken hacker Hani Parande (Adele Perovic) die meteen ook het liefje van Jesse wordt. En ten slotte zijn de politiek en de enforcers van de politiek ook in ruime mate voorhanden met de ambitieuze vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en zijn coterie van medewerkers en agenten. 

Natuurlijk een plottwist
En natuurlijk kan een serie zoals The Code niet eindigen zonder plottwist. En ook daarvoor geldt dat deze - zeker gezien wat gebruikelijk is - redelijk understated en daardoor geloofwaardiger dan menig plottwist. Al moet wel gezegd worden dat de laatste aflevering dermate veel losse eindjes aan elkaar moet vastknopen dat je aan het einde van de vijfde aflevering zeker denkt te weten dat er sowieso nog een tweede serie moet komen. Daardoor doet overigens die laatste aflevering ook wat rommelig aan wat afbreuk doet aan de opbouw van de eerdere afleveringen. Dit mag echter de pret niet drukken want wie een degelijk drama zoekt met een Australisch sausje en Australië - niet alleen door de mooie beelden van de outback - eens van een andere kant laat zien, kan best de gok nemen met The Code.

Oordeel FerdiBlog: ***½


'The Code' is vorige maand op DVD uitgebracht door Lumière. 'The Code' is eind 2014 in Australië uitgezonden en is inmiddels ook te zien geweest op BBC Four en DR. Bestellen kan hier

Reacties