Cabaret 2 april 2015: Hans Liberg's gouden formule


Hans Liberg
ATTACCA

Hans Liberg
Ralph Adriaansen (drums)
Rémy Dielemans (gitaar/bas)
Koninklijke Schouwburg, Den Haag

Hans Liberg weet precies waar zijn kracht ligt en heeft daardoor zijn eigen niche binnen het cabaret. Zijn nieuwste show ATTACCA doet zijn fans wederom genieten met een mooie bijrol voor met name drummer Ralph Adriaansen. 

Het is al eerder gememoreerd naar aanleiding van zijn vorige show ICK Hans Liberg dat voor Hans Liberg, misschien nog meer dan bij andere cabaretiers, geldt you love or hate him. En het moet gezegd: Hans Liberg ontloopt de makkelijke en flauwe grappen niet en zijn show zijn - indachtig de regelmatige uitzending op de publieke omroep - in alle opzicten TROStastisch. Maar dat laat onverlet dat Liberg echt zijn eigen stijl heeft maar veel vakmanschap achter zit. Zijn eindeloze variaties op bekende melodieën van Mozart, Schubert, Beethoven, Hadyn en andere muzikale grootheden die gek genoeg altijd terug te horen zijn in de muziek van onze tijd zijn de basis voor zijn succes en daarin is hij - terecht - onnavolgbaar. En zijn repertoire aan grappen en grollen variëren van flauwe woordgrappen tot ingenieuze vondsten waarbij slapstick ook niet gemeden wordt. In tegenstelling tot de Freek de Jonges van deze wereld is zijn engagement beperkt alhoewel in de marge wel merkbaar zoals dit fragment uit ATTACCA over Zwarte Piet duidelijk maak, maar vooral erop gericht is om het publiek gewoon lekker aan het lachen te maken:


Vertrouwde vernieuwing
Voor de pauze is het in ATTACCA eigenlijk business as usual met Liberg die al muzikaal associërend de lachers op zij hand heeft. Zeker wanneer het publiek er echt zin in heeft, zoals gisteravond in de Haagse Koninklijke Schouwburg, toont Hans Liberg aan dat hij over een gouden formule beschikt. En hoewel de grappen veelal raak zijn, bekruipt soms het gevoel dat je een bepaalde grap of muzikale vondst al eens eerder in een show van Liberg hebt gehoord. Deze vertrouwdheid is zowel de kracht als een zwakte van Liberg. Binnen zijn gouden formule vernieuwt Liberg overigens zeker wel. Niet voor niets heet deze show ATTACCA naar de gelijknamige Italiaanse muziekterm die zoveel inhoudt dat de overgang tussen twee delen van een muziek stuk (of de overgang tussen twee verschillende stukken muziek) zonder pauze plaats vindt. Zijn attacca houdt in dat hij moeiteloos overgaat van klassiek, naar jazz en andere muziekvormen en ook het huwelijksrepertoire niet mijdt waarbij hij zijn eigen versie van YMCA geeft:


Hoofdrol voor de drummer
Andere "vertrouwde" vernieuwing is de introductie van een sidekick. In zijn vorige show was het een "stagiair", nu wordt Liberg vergezeld door drummer Ralph Adriaansen en bassist Rémy Dielemans. Met name de chemie tussen Liberg en zijn bête noire Ralph en diens veelbetekenende mimiek zijn een belangrijk onderdeel van het succes van ATTACCA. Daarbinnen blijft de gouden formule gehandhaafd hoewel door de aaneensluitende overgangen er niet echt sprake is van een rode draad. Zo kon het gebeuren dat Liberg echt de tijd nam (de show duurde bijna 2,5 uur exclusief een korte pauze van een kwartier), maar dat het ook niet echt tot een finale kwam waardoor het einde van de show wat wegliep. Dit alles mag de pret niet drukken: ATTACCA is vintage Hans Liberg en dan weten de fans weer dan genoeg.  

Oordeel FerdiBlog: ****

Lees hier de eerdere recensie op FerdiBlog van 'ICK Hans Liberg'.

'ATTACCA' is in dececmber 2014 gestart en loopt, met onder andere optredens in België en Duitsland, nog door tot december 2015. Klik hier voor de speellijst en het bestellen van kaarten.

Reacties