Star Wars: De toekomst van Thrawn. De Thrawn-trilogie van Timothy Zahn


Over een paar maanden kan de Star Wars-gekte weer helemaal losbarsten. Precies een jaar na het immense succes van Episode VII: The Force Awakens en een jaar voor de bioscooprelease van Episode VIII is daar Rogue One: A Star Wars Story. Tussen dit Star Wars-geweld door zal het minder zijn opgevallen dat een complete canon aan verhalen opeens geen onderdeel meer uitmaakt van het Star Wars-universum. Waaronder de fameuze boekenreeks van Timothy Zahn die Grand Admiral Thrawn introduceerde. Maar er is ‘a new hope’… 

Dat Star Wars al decennialang een groot succes is, miljarden heeft opgeleverd en een ongekend grote impact heeft op de wereldwijde popular culture mag bekend verondersteld zijn. Geen andere franchise die op zoveel manieren (film, boeken, comics, speelgoed, videogames etc. etc.) het geesteskind van George Lucas heeft weten te vertalen. Een geesteskind dat – hoe briljant het oorspronkelijke idee ook – vaker wel dan niet kon groeien door ideeën die nadrukkelijk niet van George Lucas zelf vandaan kwamen. Want laten we wel wezen: na het succes van de allereerste Star Wars-fillm (Episode IV: A New Hope) keerde Lucas het regisseurschap (gelukkig) de rug toe en was het aan Irvin Kirschner om Episode V: The Empire Strikes Back in goede banen te leiden. Een uitmuntende keuze aangezien het donkerste deel uit de oorspronkelijke trilogie (terecht) wordt bejubeld als de beste film uit diezelfde trilogie. Return of the Jedi deed voor die prijs sowieso niet mee. Het weerhield Lucas er overigens niet van om de gehele prequel-trilogie zelf te regisseren. Een wisselend succes waarbij eigenlijk alleen Episode III: Revenge of the Sith een beetje in de buurt komt van de originele trilogie. Met hulp van J.J. Abrams is met het superieure The Force Awakens de filmfranchise nieuw leven ingeblazen en staan we aan de vooravond van een stortvloed aan nieuwe Star Wars-films en andere initiatieven. Waaronder dus Rogue One dat gaat over de directe aanloop naar A New Hope en hoe de plannen voor de Death Star bij de Rebellen terecht zijn gekomen. Maar om het Star Wars-vuur tussen Return of the Jedi (1983) en The Phantom Menace (1999) brandend te houden, ontstond een uitgebreide canon aan Star Wars-verhalen. Met de overname van Lucasfilm door Disney ontstond niet alleen de ruimte om een nieuwe trilogie te filmen, maar werd tegelijkertijd – nogal rigoureus – besloten om deze zogeheten Expanded Universe los te koppelen van de officiële Star Wars-canon en slechts onder de vaandel van Star Wars Legends te continueren, maar feitelijk uit te faseren. Dit betekent dat één van de belangrijkste en meest populaire karakters - Grand Admiral Thrawn – de weg der vergetelheid opgegaan lijkt te zijn. Maar gelukkig is er hoop voor de buitenaardse militaire strateeg met de felle rode ogen en blauwe huid en maakt hij alsnog zijn opwachting in de officiële canon. 

De Thrawn-trilogie van Timothy Zahn
De populairste karakters uit de Star Wars-reeks komen vrijwel allemaal in meer of mindere mate voort uit de Star wars-films. Maar sciencefiction-schrijver Timothy Zahn (1951) veranderde dit door zijn meesterlijke Thrawn-trilogie. Heir to the Empire (1991), Dark Force Rising (1992) en The Last Command (1993) vinden plaats vijf jaar na Return of the Jedi. Het Keizerrijk is verslagen en de voormalige rebellen – waaronder natuurlijk Luke Skywalker, Leia Organa Solo en Han Solo - besturen de Nieuwe Republiek. Gevaar dreigt echter door de restanten van het Keizerrijk die worden aangevoerd door één van de legendarische door de Keizer aangestelde Grand Admirals waarvan gedacht was dat deze militaire topstrategen allemaal waren gedood of opgepakt. Daarbij werd buiten de enige buitenaardse Grand Admiral gerekend: Thrawn. Het voert te ver om het plot verder toe te lichten, maar Zahn heeft met Thrawn een driedimensionaal karakter weten te creëren dat niet alleen past binnen het Star Wars-universum maar een grote verrijking ervan is. Door het enorme succes van met name deze trilogie bleef Star Wars in de barre jaren tussen Return of the Jedi en The Phantom Menace overeind. Sterker nog: er was lange tijd hoop dat juist de Thrawn-trilogie de basis zou vormen voor een nieuwe filmtrilogie. Het voornemen van George Lucas om vooralsnog alleen een prequel-trilogie te verfilmen en daarmee feitelijk de transformatie van Anakin Skywalker naar Darth Vader af te ronden, deed die hoop al grotendeels vervliegen. Met The Force Awakens werd duidelijk dat het er nooit meer van zou komen. De boeken zijn – zelfs in een Nederlandse vertaling – nog redelijk goed verkrijgbaar en nog altijd meer dan het lezen waard. Daarbij is het ook Zahn niet vreemd om succes uit te melken door nog diverse aanvullende verhalen te schrijven die draaien om de hoofdpersonen uit de Thrawn-trilogie. De tweedelige Hand of Thrawn-cyclus Specter of the Past (1997) en Vision of the Future (1998) spelen zich vijf jaar na de oorspronkelijke Thrawn-trilogie af en lijken te wijzen op een terugkeer van Thrawn. De overige verhalen zijn allemaal wat minder hoewel Outbound Flight (2006) voor de liefhebber niet te missen is omdat dit een prequel betreft – jawel Zahn doet daar net als George Lucas aan! – en je meer te weten komt over de gelijknamige vlucht van Jedi Meesters ter exploratie van een onbekend deel van het universum en tegelijkertijd de achtergrond van Thrawn schetst. Maar zoals gezegd is dit nu allemaal onderdeel van Star Wars Legends en is het geen onderdeel meer van de huidige Star Wars-canon. Maar voor de fans van Thrawn is er goed nieuws: hij maakt een comeback binnen de formele canon. 

Star Wars Rebels
Want vorig weekend heeft Thrawn zijn opwachting gemaakt in Star Wars Rebels, de animatieserie die zich afspeelt tussen Revenge of the Sith en A New Hope. De serie is inmiddels begonnen aan het derde seizoen en in dit seizoen is Thrawn de belangrijkste bad guy. Voor zijn stem is Lars Mikkelsen (Borgen, The Killing, House of Cards) aangetrokken. Hij is nog steeds een Grand Admiral en weet nog altijd door inzicht te hebben in de kunst van een volk datzelfde volk te kunnen doorgronden en te onderwerpen. Tegelijkertijd is bekend geworden dat in het voorjaar een nieuw Star Wars-boek van de hand van Timothy Zahn verschijnt getiteld Thrawn. Een verhaal dat – voor zover bekend – zich afspeelt voorafgaand aan de gebeurtenissen van Star Wars Rebels en ook formeel deel uitmaakt van de canon. Hopelijk is het de start van nog veel meer Thrawn, hoewel de echte liefhebber niet ver hoeft te zoeken. Want de Thrawn-trilogie en de Hand of Thrawn-boeken zijn nog altijd krachtige toevoegingen op het Star Wars-universum of ze nou er formeel onderdeel van uitmaken of niet. Deze Thrawn-fan heeft de afgelopen weken met veel plezier de Thrawn-boeken voor de zoveelste keer herlezen. 


‘Star Wars Rebels’ is verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray en te zien op Disney XD. ‘Rogue One: A Star Wars Story’ gaat op 14 december 2016 in première. ‘Thrawn’ van Timothy Zahn verschijnt in april 2017 terwijl ‘Heir to the Empire’, ‘Dark Force Rising’, ‘The Last Command’, ‘Specter of the Past’, ‘Vision of the Future’ en ‘Outbound Flight’ nog redelijk goed (met name in de oorspronkelijk Engelse editie) te verkrijgen zijn bij zowel bol.com als amazon.co.uk. Overigens is eind vorige maand een nieuwe 'Star Wars Legends'-editie van de Thrawn-trilogie voor de Amerikaanse markt verschenen.

Reacties