Een Carré vol discobeats: revanche van de Pet Shop Boys


Pet Shop Boys
Super Tour

Koninklijk Theater Carré
Amsterdam

Afgelopen november stroomde het Tilburgse poppodium 013 vol voor de nieuwste show van de Pet Shop Boys: de Super Tour. Helemaal geslaagd was die avond niet, maar leek lange tijd de enige kans om de nieuwste show van de Pet Shop Boys te zien. Maar opeens was daar een nieuwe kans. En wat voor één: de Pet Shop Boys in Koninklijk Theater Carré. Een historische maar weinig voor de hand liggende locatie voor een discofeestje. Maar een feestje werd het. 

De hoogtijdagen van de Pet Shop Boys waren ongetwijfeld in de jaren tachtig, maar dat laat onverlet dat Neil Tennant en Chris Lowe allesbehalve op hun lauweren rustend royalties opstrijken van popklassiekers als It's a Sin, Go West, West End Girls en Always on my Mind. Want de liefhebber van elektronische pop (synthpop) in het algemeen en de Pet Shop Boys in het bijzonder weten dat het succes van Neil en Chris nog altijd voortduurt. Want sinds het grote succes van de jaren tachtig hebben de Pet Shop Boys niet bepaald stil gezeten. Diverse albums zijn de revue gepasseerd waarbij met name de laatste albums - in het bijzonder Electric (2013) - de Pet Shop Boys weer in het middelpunt van de aandacht hebben gebracht. En een nieuw album betekent ook altijd een nieuwe tour. De Electric Tour in het teken van het gelijknamige album zorgden voor uitverkochte concerten overtal ter wereld. Ook Nederland werd voor het eerst in jaren weer aangedaan met een memorabel optreden in TivoliVredenburg in de zomer van 2014. De kaartverkoop ging zo snel dat in alle haast alsnog een tweede concert werd gepland. Het - iets minder succesvolle - laatste album Super verscheen in april 2016 en bleek de opmaat van de Super Tour. Een tour die op stijlvolle wijze werd afgetrapt met een bijzondere vierdaagse concertserie in The Royal Opera House te Londen. Deze residency met als titel Inner Sanctum combineerde de discobeats van de Pet Shop Boys met de eerbiedwaardige cultuurtempel waar normaliter opera en ballet regeren. De rode loper was uitgerold en bleek het recept voor een geweldig succes. Een kolkende massa van ruim 2.250 penheads zorgde voor een onvergetelijke avond en een briljante aftrap voor de wereldwijde tour. 

Tegenvallend Tilburg
Een wereldwijde tour die ook een Nederlandse editie bleek te hebben. Dit keer was niet TivoliVredenburg het Nederlandse hoofdkwartier van de Pet Shop Boys, maar moesten de Nederlandse fans op 29 november 2016 de gang naar poppodium 013 in Tilburg maken. De verwachtingen waren - zeker na het geweldige en meeslepende optreden in The Royal Opera House - hooggespannen en misschien daarom dat het Tilburgse optreden wat tegenviel. Een gelikte show met een goede mix van nummers, maar op de één of andere manier kwam het niet helemaal samen. De locatie en publiek leken daar ook deels debet aan te zijn. 

Lange tijd leek het erop dat de Pet Shop Boys bij een volgend album en dus een volgende tour pas weer Nederland zouden bezoeken. Tot - uit het niets - een eenmalig concert in Koninklijk Theater Carré werd aangekondigd. Hoewel het tot een week voor het optreden duurde voordat het concert uitverkocht was, mochten ruim 1.750 Nederlandse petheads meezingen met de geweldige mix van oude en nieuwe nummers die de Super Tour is. Een mix die overigens - in vergelijking met zowel show in The Royal Opera House als 013 - een kleine maar kardinale wijziging had ondergaan. Daar waar in beide optredens het rustige West End Girls als tweede nummer van de avond de vaart na een geweldige intro onder de hevige beats van het nieuwe nummer Inner Sanctum er een beetje uit was, kwam nu Opportunities (Let's make lots of money) en kwam het met de vibe helemaal goed. De absolute klassieker West End Girls kwam op een later moment gelukkig in het programma terug alhoewel het nieuwe Super-nummer Twenty-Something helaas moest wijken. Met 23 nummers ontstond zo een gelikte en strakke show van een kleine twee uur die misschien de (zure!) recensenten van NRC en het Parool niet konden bekoren, maar het publiek van Carré des te meer. Want hoewel Neil en Chris allesbehalve podiumbeesten zijn en hun shows voorspelbaar zijn (tot de voorgeprogammaeerde reprise aan toe), is Super een puike show waar heerlijke nieuwe hits zoals Burn, Vocal en Love is a Bourgeois Construct zij aan zij gaan met de echte klassiekers zoals It's a Sin, New York City Boy en Love Comes Quickly, maar ook recentere klassiekers zoals Love etc., The Sodom and Gomorrah Show en Home and Dry, maar ook een heerlijke nieuwe versie van Winner

Een zittend feestje in Carré  
Klassiekers die de echte fans woord voor woord mee kunnen zingen en menig concertzaal omvormen tot een discofeestje. Iets wat in het statige Carré waar iedereen een zitplaats had toch een stuk moeilijker was. Daar waar The Royal Opera House - voor die avond zelfs uitgerust met een mosh pit - het hele publiek vanaf het eerste moment stond te dansen, ontstond in Carré - met name in de loges en het balkon - wat ongemak tussen publiek dat wel en niet stond te swingen. Bij de laatste nummers stond uiteindelijk iedereen. Toch had dit concert meer de vibe van The Royal Opera House dan 013. Overigens ook door de uitstekende licht- en lasereffecten die 013 ferm in de schaduw stelden. Carré was misschien niet het dansfeest wat menigeen ervan gehoopt of gedacht had, maar een (zittend) feestje was het ongetwijfeld wel. 

Lees hier de eerdere recensie van de kick-off van de Super Tour door de Pet Shop Boys in The Royal Opera House te Londen in juli 2016. 


In april 2016 is 'Super', het nieuwste album van de Pet Shop Boys verschenen. Een vierdaagse 'residency' in The Royal Opera House van 20 t/m 23 juli 2016 vormde de start voor de Super Tour. Op 29 november 2016 deed de Super Tour poppodium 013 in Tilburg aan. Deze recensie is op basis van het tweede Nederlandse optreden: dinsdag 18 juli 2017 in Koninklijk Theater Carré. Meer info over de tour hierReacties