Hurts in TivoliVredenberg: krachtig maar (wel heel) kort


Het meer upbeat karakter van het nieuwste album Desire past goed bij de stage presence van met name Theo Hutchcraft van Hurts. In TivoliVredenburg brengt het synthpopduo dat in 2010 doorbrak met het album Happiness met overtuiging een mooie staalkaart van de inmiddels vier albums die hun oeuvre omvat. Maar een paar nummers extra had niet misstaan. 

Zanger Theo Hutchcraft en toetsenist Adam Anderson maakten met hun debuutalbum Happiness  uit 2010 duidelijk dat synthpop - een muziekstijl gedomineerd door synthesizers en elektronische drums - nog altijd zeggingskracht heeft. Opvallend omdat synthpop toch vooral iets was van de jaren negentig, maar vooral de tachtiger jaren met synthpop-toppers als de Pet Shop Boys, Depeche Mode en A-ha. Happiness onderscheidde zich door een fijne mix van (power)ballads en meer uptempo nummers waarvan Wonderful Life en Better Than Love het ook als singles buitengewoon goed deden. Hun vervolgalbum Exile (2013) zette de muzikale lijn voort en behaalde - net als Happiness - een behoorlijk succes. Hoewel Hurts een trouwe fanbase heeft, lijkt de echte doorbraak (nog niet?) daar. Inmiddels is na Surrender in 2015 eerder dit jaar hun nieuwste album Desire verschenen. De gelijknamige tour is eind oktober gestart en deed afgelopen woensdag Nederland aan met een zo goed als uitverkochte Ronda in het Utrechtse TivoloVredenburg. 

Vrolijke Frans
Een paar jaar geleden was Hurts - naar aanleiding van debuutalbum Happiness - te bewonderen in een rap uitverkocht Paradiso. Hoewel in Nederland dus nog zeker populair, waren er voor dit concert tot een dag voor het concert nog bijna tachtig kaarten beschikbaar. Hurts lijkt daarbij een prachtige niche te vullen, maar zeker niet een groot publiek te bereiken. En dat is jammer, want de muziek van Hurts ligt goed in het gehoor en heeft een constante kwaliteit die op ieder van de vier albums te horen is. Waarbij het opvallend is dat het wat (overigens zeer prettige) depri karakter bij het nieuwste album Desire verruild is voor een meer vrolijk en upbeat karakter dat de muziek van Hurts zeker niet misstaat en de invloed van jaren negentig (house)muziek verraadt. Wanneer je de mannen van Hurts ziet, heb je niet bepaald het idee met lachebekjes van doen te hebben. In het geval van Adam Anderson is dit beeld na het concert in TivoliVredenburg niet echt gewijzigd: hij doet gewoon stoïcijns zijn ding. Anders is het met Theo Hutchcraft die met een grote glimlach rondmstuitert op het toneel en het publiek voorgaat in meezingers, die er zonder meer vooral op het nieuwe album zijn. Niet in de laatste plaats het sterke Beautiful Ones. Een goed achtergrondkoor en een stijlvol decor, goede lichtshow en een stijlvolle moderne kroonluchter maken de show af. 

Op tijd thuis
Met vier albums hebben de heren van Hurs inmiddels genoeg nummers om dergelijke concerten te geven.  Nummers van Happiness zijn inmiddels klassiekers die hun kracht bewijzen. De melancholische toppers Wonderful Life en Stay die ook in Utrecht weer langs kwamen, zijn daarom misschien wel de beste voorbeelden van de aansprekende stijl van Hurts. Het uptempo Better Than Love was nu te horen in een mooie ballad-versie: het voordeel van een band die inmiddels alweer zeven jaar meedraait. De heren leken - ondanks het stoïcijnse van Anderson - het erg naar hun zin te hebben, maar na de (geplande) reprise van Beautiful Ones en Stay was het feest voorbij en leerde een blik op de klok dat het net kwart voor tien was geweest. Terwijl de show - aangevuld met een voorprogramma van Tom Walker - pas om half negen begon. Het oeuvre van Hurts kan echt wel een show van anderhalf uur aan. Temeer daar bij eerdere concerten in deze tour niet 18 nummers zoals in Utrecht maar 21 nummers te horen. Het laat onverlet dat Desire een krachtig programma is dat liefhebbers van Hurts pleziert, maar zeker ook een groter publiek. 

De clip van 'Beautiful Ones' van het nieuwe album 'Desire':


De Desire Tour van Hurts is op 27 oktober 2017 gestart in Rusland en loopt in 2018 door. Op 6 december deed Hurts Nederland aan met een optreden in TivoliVredenburg in Utrecht. Meer info over de Desire Tour hier

Reacties