'Het Diner' van Herman Koch


Als een MC Hammer hiphop ik achter de trend aan door recent pas 'Het Diner' van Herman Koch te kopen én te lezen. Het boek is sinds 2009 uit en het kan weinigen zijn ontgaan. Het nieuwste boek van Koch, 'Zomerhuis met Zwembad' is inmiddels ook een hit. Gezien het feit dat ik beschik over de 41e druk van 'Het Diner' zijn velen me voorgegaan. Grote kans dat de meeste lezers van mijn blog het boek al gelezen hebben, maar dat weerhoudt me niet om er over te schrijven!

Acteurs die opeens het schrijversbestaan ontdekken, hebben bij mij al snel de schijn tegen, maar na het lezen van 'Het Diner' kan ik niet anders constateren dan dat Koch een goede stap heeft gemaakt. 'Het Diner' is een ontzettend vlot geschreven en erg vermakelijk boek dat bij tijd en wijle hilarisch begint ( 'de pink van de gerant' is een prachtige aanknopingspunt om een aantal gebruiken in de betere restaurants aan de kaak te stellen) en uitmondt in een bizarre situatie met een onverwacht einde waarbij moraal onder druk van de realiteit geen stand houdt.

'Het Diner' gaat over twee echtparen die uit eten gaan. Het boek is in vijf delen verdeeld waarbij ieder deel als een gang bij een diner is betiteld. Paul Lohman, de 'verteller' van het boek, is samen met zijn vrouw Claire en zijn broer Serge en diens vrouw Babette uit eten in een hip restaurant in Amsterdam. Het is vanaf het begin duidelijk dat het tussen de broers niet botert. Serge is een bekend politcus, leider van de oppositie en kanshebber om de volgende premier te worden. Gezien de referenties aan Bush, een stuntelige minister-president (Jan-Peter Balkenende) ligt de suggestie niet ver weg dat het hier gaat om een figuur die geïnspireerd is door Wouter Bos. Gaandeweg het boek kom je, onder andere via flashbacks, steeds meer te weten over het leven van Paul, Claire, Serge en Babette terwijl je eveneens meer te weten komt over de reden waarom de vier samen eten. Ze zijn samen om een probleem rondom hun kinderen te spreken: Michel (van Paul en Claire) en Rick (van Serge en Babette). Daarbij speelt ook de geadopteerde zoon van Serge en Babette, Beau, een sinistere rol die hem uiteindelijk zal opbreken. Zonder al te veel te verraden kan gezegd worden dat Rick en Michel iets op hun geweten hebben dat te hufterig voor woorden is en indien bekend raakt dat zij dit gedaan hebben, zijn de gevolgen niet te overzien.

Koch plaatst de karakters in stevige morele dilemma's waarbij goed en kwaad maar moeilijk uit elkaar te houden zijn. Uiteindelijk is ook de conslusie dat op alle karakters wel wat is aan te merken, en in sommige gevallen heel erg veel: tot aan moord (met voorbedacht rade) toe! Het knappe aan het boek is ook dat je vaak denkt dat Koch een open eindje vergeet toe te lichten om een aantal pagina's of soms een half boek verder tot de conclusie te komen dat hij een afgerond verhaal heeft geschreven waar alle elementen terug komen en worden beantwoord. 

De conclusie is niet anders dan dat dit een heerlijke roman is die je niet snel zult wegleggen. Ben inmiddels dus zeer benieuwd naar de rest van het oeuvre van Koch! 

Reacties