Musical 2 december 2013: 'The Book of Mormon'


The Book of Mormon
Verhaal, muziek en tekst door 
Trey Parker, Robert Lopez en Matt Stone

Prince of Wales Theatre, Londen

Wie de film South Park: Bigger, Longer & Uncut (1999) gezien heeft, zal het niet verbazen dat de makers van de succesvolle (en nog steeds lopende) serie South Park ambities hebben in de wereld van de musical. Want de filmversie van South Park grossiert in muzikale nummers die afgekeken lijken van het beste wat musicals te bieden hebben. En hoewel het overduidelijk spoofs zijn, zitten de nummers dermate goed in elkaar dat het ook een ode is aan de muziek van musicals. De filmversie van South Park smaakte blijkbaar naar meer, want twaalf jaar later (in 2011) ging de eerste echte musical van Trey Parker en Matt Stone in première op Broadway: The Book of Mormon

Satire met een hart
Inmiddels is de musical een groot succes en wordt de musical niet alleen op Broadway opgevoerd, maar ook in Chicago en hebben er twee tours in de Verenigde Staten plaats gevonden. En sinds 2013 is The Book of Mormon ook te zien in het Mekka van de musical: de West End in Londen. Net als in de V.S. is ook in Londen The Book of Mormon een grote hit en de grappigste musical die deze recensent heeft gezien. Want The Book of Mormon is een satire op religie in het algemeen en de Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (de Mormomen) in het bijzonder. Op geraffineerde wijze leggen Matt Stone en Trey Parker via aanstekelijke liedjes de inconsistenties van het Mormoonse geloof bloot om tegelijkertijd ook de boodschap uit te dragen dat het effect van geloof positief kan zijn. Het is daarom niet vreemd dat Matt Stone sprak van 'an atheist's love letter to religion'.  

Overigens betekent dit niet dat de musical in de verste verte moet worden gezien als een vorm van promotie voor de Mormonen. Want door de verhalen van de echte Boek van Mormon door de musicalwasstraat te halen en de gemiddelde musicalbezoeker te confronteren ermee onderstreept toch in hoge mate het ietwat belachelijke karakter van deze op drie na grootste christelijke stroming in de Verenigde Staten. Een stroming waar ook de voormalige presidentskandidaat Mitt Romney deel van uitmaakt. Het is ook niet zo vreemd dat Mormonen in het algemeen wat vreemd worden aangekeken in de Verenigde Staten en daarbuiten. Oervader van de Mormomen is Joseph Smith (1805-1844) die een Goddelijke openbaring claimde te hebben ondergaan die hem leidde naar een (gouden) geschrift dat kan worden gezien als het derde deel van de Bijbel. In dit deel worden de verhalen verteld van Goddelijke profeten die leefden op het Amerikaanse vasteland waarmee de Bijbelse verhalen dus ook een Amerikaanse dependance zouden kennen. Op grond hiervan leidde Joseph Smith zijn volgelingen naar het onontgonnen Westen om onderweg aan zijn einde te komen waarna zijn volgelingen zich vestigden in de Amerikaanse Utah en Salt Lake City stichtten. Een staat en een stad waar de Mormonen nog altijd dominant zijn. 

Ode aan de musical
Op basis hiervan hebben Matt Stone, Trey Parker en Robert Lopez een hilarische (en vooral niet zoetsappige) musical geschreven met liedjes die een satire zijn op de muziek van musicals, maar tegelijkertijd ook een ode aan de musical zijn. In The Book of Mormon volgen we de jonge Elders Price en Cunningham die na hun opleiding - tot hun beider schrik- aan elkaar worden gekoppeld en naar Oeganda worden gestuurd. Price is de veelbelovende Mormoon die wordt gekoppeld aan de wandelende ramp die Cunningham is. In Oeganda kunnen ze alleen maar constateren dat hun missie om de lokale bevolking - onderdrukt door een een militaire junta - het ware geloof te laten vinden volstrekt hopeloos is. Zoals altijd bij een musical is de wandelende ramp de redder van het verhaal en vindt de ijdele Price het licht en ontdekken de Mormomen van Oeganda en de lokale bevolking dat ze elkaar kunnen vinden in het concept van geloof en niet de rigide lijn van het Boek van Mormon. En zo krijgt deze hilarische en uitstekend in elkaar zittende musical een happy end in de beste traditie van de nuscial. Een enorme aanrader voor allen die binnenkort in New York, Chicago of Londen zijn!

Het openingsnummer 'Hello!' van 'The Book of Mormon' tijdens de Tony Awards 2012:


Reacties