Perfect voor het kleine scherm: 'The Keeper of Lost Causes' ('De Vrouw in de Kooi')


De Vrouw in de Kooi is een prima en spannende verfilming van de gelijknamige thriller uit de Serie Q van Juss Adler-Olsen, maar waarom dit televiedrama als film is uitgebracht is een raadsel. 

Net zoals de televisieseries zijn ook de thrillers uit Scandinavië populair populair. Het is daarom niet vreemd dat menig thriller eindigt als serie of film en in een enkel geval wordt ook nog wel eens de tegengestelde weg gevolgd. In 2013 werd de filmversie van Serie Q: De Vrouw in de Kooi van Juss Adler-Olsen de best bezochte film in Denemarken en tevens één van de best bezochte films aller tijden. Internationaal is Kvinden i Buret uitgebracht als The Keeper of Lost Causes en heeft ook in Nederland kortstondig in de bioscoop gedraaid. Inmiddels is The Keeper of Lost Causes als De Vrouw in de Kooi op DVD verschenen. En dat is misschien maar goed ook, want deze film komt veel beter tot zijn recht als een eenmalige televisiethriller.

Hopeloze zaken
Helaas zijn er met enige regelmaat zaken die door de politie niet opgelost kunnen worden en na een bepaalde periode starten aan een comateus  bestaan totdat nieuwe aanwijzingen alsnog tot een mogelijke oplossing kunnen leiden. Ook de Deense politie heeft daarmee te maken en heeft daar het zogenaamde Q departement voor. Detective Carl Mørck wordt 'verbannen' naar deze afdeling nadat een actie is uitgelopen op een ramp waardoor zijn beste vriend en collega verlamd is geraakt en hij een schot op zijn hoofd rakelings heeft overleefd. Bij de afdeling Q treft hij Assad die eveneens zijn carrière daar weg ziet glijden. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, grijpt Mørck de eerste de beste onoplosbare zaak aan en gaat er - samen met Assad en tegen de leiding van het politiebureau in - vol in. Hoewel een en ander niet echt origineel is en het allemaal natuurlijk niet onverwacht komt (immers als Mørck bij de pakken neer was gaan zitten, was het wel een heel korte film geworden) weet De Vrouw in de Kooi er flink vaart in te houden en is het zonder meer een spannende film die langs je trekt. Niet ongelooflijk vernieuwend, maar wanneer je The Killing en dergelijke aanbidt, is dit zonder meer jouw cup of tea.

In alle opzichten een TV-productie
Het is daarbij overigens niet vreemd om The Killing te noemen omdat hoofdrolspeler Nikolaj Lie Kaas een rol speelt in The Killing 3, de regisseur Mikkel Nørgaard ook bekend is van Borgen - de politieke tegenhanger van The Killing - en een andere hoofdrolspeler Mikkel Boe Følsgaard weer een grote rol speelt in The Legacy ook afkomstig uit de stal van de Deense staatsomroep. Wat dat betreft lijkt De Vrouw in de Kooi toch verdacht veel op een TV-productie die toevallig op het witte doek is terechtgekomen. Het zou daarom ook niet verbazen wanneer bioscoopbezoekers bij het verlaten van deze film zich in afvragen waarom deze in feite televisiefilm de gang naar de bioscoop heeft gemaakt. Wanneer deze recensie zou zijn gebaseerd op een bezoek aan de bioscoop zou het oordeel hoogstwaarschijnlijk flink negatiever uitpakken, maar De Vrouw in de Kooi is misschien niet altijd even verrassend, maar het is zonder meer een spannende thriller waar meer dan genoeg vaart in zit en een enkele keer ook nog weet te verrassen. De keuze om deze 'film' op DVD uit te brengen is daarmee een goede: niet geschikt voor het witte doek, maar zonder meer geschikt voor het kleine scherm.'Kvinden I Buret' is internationaal uitgegeven als 'The Keeper of Lost Causes' en in Nederland als 'De Vrouw in de Kooi' door Lumière in de Lumière Crime Films-reeks. 'De Vrouw in de Kooi' is sinds 30 september verkrijgbaar. Bestellen kan hier.

Reacties