Gomorra Seizoen 4: Nieuw begin, zelfde ellende


De dood van één van de hoofdrolspelers is de Italiaanse misdaadserie Gomorra markeert een nieuw begin voor de rauw-realistische vertaling naar het kleine scherm van het maffiageweld in Napels. Hoewel gruwelijke moorden nog steeds aan de orde van de dag zijn, legt het vierde seizoen van Gomorra de nadruk op de poging van maffiabaas Genny om het wrede maffialeven (deels) achter zich te laten. De machtsstrijd die daar het gevold van is, is helaas een beetje een herhaling van zetten. 

Mocht je nog nooit een aflevering van Gomorra hebben gezien en je bent ook maar een beetje een liefhebber van misdaadseries in het algemeen en de vertolking van de wereld van de maffia in het bijzonder dan is het verstandig om niet verder te lezen. De serie is het bekijken meer dan waard en herbergt een grote binge-achtige kwaliteit. Bij de laatste aflevering van het derde seizoen zal je als kijker in shock zijn daar één van de twee hoofdpersonages het leven laat. Ciro die de inmiddels niet meer zo passende bijnaam 'De Onsterfelijke' had, was - net zoals alle personages - in Gomorra zeker niet sympathiek maar wel fascinerend. Vanaf het eerste seizoen dat in 2014 verscheen, klom de trouwe luitenant van de criminele Savastano-clan op naar hoofd van zijn eigen clan. De haat-liefde verhouding met Genny, de zoon van zijn voormalige criminele peetvader domineerde de drie seizoenen van de Italiaanse misdaadserie die tot op heden waren verschenen. In het derde seizoen dat in 2017 uitkwam, verschenen nieuwe spelers aan de misdaadhorizon. Lange tijd leek het erop dat door handig strategisch spel en meedogenloze tactieken de misdadige maatjes de dienst zouden blijven uitmaken in Napels. Door verraad van nieuwe bondgenoten kwam een einde aan het partnerschap tussen Genny Savastano en Ciro di Marzio. De langverwachte dood van Genny lag op de loer, maar uiteindelijk gaf Ciro vrijwillig zijn leven - door te bekennen dat hij het was die de dood van de zus van zijn nieuwe bondgenoot op zijn geweten had - en werd Genny gedwongen Ciro te vermoorden. Met de dood van Ciro verloor Gomorro één van de zo niet de belangrijkste hoofdrolspeler. Voor het vierde seizoen dat net uit is, de schone taak om de draad weer op te pakken.

Een rustiger verloop met meerdere verhaallijnen
Met het vertrek van een zo gezichtsbepalend personage was het de vraag hoe Gomorra - gebaseerd op het gelijknamige boek van Roberto Saviano - zich in het vierde seizoen zou ontwikkelen. Het aardige is dat met het resteren van Genny Gomorra nog altijd beschikt over een fascinerend doch bepaald niet sympathiek karakter. De zoon van de in het tweede seizoen door de hand van Ciro en met medewerking van Genny vermoorde Don Pietro Savastano is de maffiawereld van Napels zat en geeft de leiding van zijn clan over aan Patrizia. Dezelfde Patrizia - nicht van een vertrouweling van Don Pietro - die de Savastano-clan al eerder diensten bewees. Deze machtsoverdracht en met hulp van een tot nu toe nog onbekende criminele oom van Genny de formele bezegeling van een nieuw machtsevenwicht tussen de verschillende clans geeft Genny de ruimte om zich in de bovenwereld te begeven. Zijn ambitie om Napels een hypermodern nieuw vliegveld te schenken, brengt hem onder andere naar Londen en geeft hem tijd voor zijn vrouw en zoontje. Een interessante verhaallijn waarbij de eerste afleveringen van dit seizoen telkens grotendeels in het teken lijken te staan van de verwikkelingen van één der partijen die het machtsevenwicht vormen én Genny's nieuwe leven. De serie komt daardoor wat rustig op gang en lijkt een wat andere aanpak te hebben gekozen. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Patrizia wordt in haar nieuwe rol - uit overigens onverwachte hoek - niet geaccepteerd en zo wordt Genny - die ook in Londen toch niet ontkomt aan crimineel gedrag hoewel zijn vliegveld volledig legaal moet zijn - alsnog gedwongen zijn rentree in Napels te maken. Dat had Genny natuurlijk kunnen weten wanneer hij goed opgelet had bij de Godfather-films. Al Pacino's beroemde hartenkreet als Don Michael Corleone in The Godfather, Part III doet zich ook hier gelden: "Just when I thought I was out...they pull me back in". 

Meer van hetzelfde
En zo is alles weer terug bij het oude. Genny keert genadeloos terug en zijn vijanden delven (deels) het onderspit. De aanloop hiernaartoe is daarmee zonder meer een nieuwe dimensie voor Gomorra maar daarna wordt het toch een klein beetje een herhaling van zetten. Nu hoeft dat niet erg te zijn daar de schrijvers van Gomorra het altijd overtuigend en net ietsje anders weten te brengen. Daarbij ook zeer geholpen door de uitstekende acteerprestaties en de algehele (g)rauw-realistische sfeer die de gehele serie kenmerkt. Tegelijkertijd valt - vooral in dit seizoen - op dat de andere personages een stuk minder interessant zijn dan Genny. De toevoeging van de oom van Genny is daarbij overigens wel van meerwaarde. Het steekt daarbij wel een klein beetje dat deze oom totaal niet eerder een rol speelde en feitelijk als een deus ex machina verschijnt. Een oom die bepaald invloedrijk is, zou toch wel eerder een rolletje gehad moeten hebben? Weliswaar is zijn domein Bologna, maar toch. De makers van Gomorra laden daarmee de verdenking op zich door maar wat te verzinnen om de serie voort te laten denderen. Langzamerhand doemt nu wel de vraag op hoe lang Gomorra nog kan en moet doorgaan. Dit vierde seizoen was bepaald weer het kijken waard en net als de eerdere seizoenen blijf je gewoon kijken. Toch knaagt het wel een klein beetje aan het einde van dit seizoen: de serie lijkt een beetje over het hoogtepunt heen. Gezien de ontwikkelingen in de laatste aflevering en met name waar we Genny in de laatste scène aantreffen, is het maken van een vijfde seizoen het voornemen van de makers. Benieuwd hoe de makers ervoor gaan zorgen dat Gomorra niet als een nachtkaars uitgaat, want het zou goed zijn wanneer dat vijfde seizoen daadwerkelijk het laatste seizoen is. 

Lees hier, hier en hier de recensies van eerdere seizoenen van 'Gomorra'. 


Het vierde seizoen van 'Gomorra' is sinds juni 2019 op DVD en Blu-Ray verschenen. Al eerder waren de eerste afleveringen te zien via het online platform van Lumière. 

Reacties